TBMM’ye Şengal teklifi

TBMM’ye Şengal teklifi

IŞİD’in Şengal’i işgalinin yıl dönümünde Ezidi katliamının ‘soykırım’ olarak tanınması için TBMM’ye kanun teklifi verildi.

İleri Haber

Cihatçı terör örgütü IŞİD'in 3 Ağustos 2014'te Kuzey Irak'taki Şengal'i işgal etmesinin ve binlerce Ezidi'yi öldürmesinin üzerinden 4 sene geçti.

Katliamın başlangıcı sayılan işgalin yıldönümünde, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç, Meclis’e bir kanun teklifi verdi.

HDP’li Sarısaç, TBMM’ye verdiği teklifte katliamın tanınmasını istedi.

Katliamın Meclis tarafından “soykırım” olarak tanınmasını talep eden HDP’li vekil, teklifin gerekçe kısmına şunları yazdı:


'SOYKIRIM OLARAK TANINMALI'

“Tarih boyunca ardı arkası kesilmeyen katliamlar, “Ferman” olarak tanımlanırken toplamda Êzidîler 77 büyük katliama maruz kaldılar. Bu katliamların sonuncusu, 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’de yaşanmıştır. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) çeteleri Şengal’de kadın erkek, çoluk çocuk ve genç yaşlı demeden 5 binden fazla Êzidî Kürdü katletti. Bunun yanında on binlerce insan yerinden olurken binlerce insan esir alındı. Kaçırılan Êzidî kadınlar pazarlarda satılarak köleleştirilmeye çalışıldı. Bu saldırı sonucunda yerlerinden olan yüz binlerce Êzidî dünyanın birçok ülkesine dağılarak statüsüz ve korumasız şartlarda yaşamak zorunda bırakıldı.

Kültürel mirasları ve inanç özgünlükleriyle Ortadoğu’nun kadim halkı Êzidîlerin toplu öldürme yöntemleriyle soyca yok edilmeye çalışıldığı ortadadır. Çünkü Êzidî yerleşim yerlerinin boşaltılması, çoluk çocuk demeden sivillerin toplu olarak infaz edilmesi ve kadınlara yönelik işlenen insanlık dışı cinsel suçlar açıkça soykırım pratikleridir. Ayrıca Êzidîlerin maruz kaldığı katliamlar, Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi ile Uluslararası Ceza Mahkemesinin Roma Statüsü’nün soykırım tanımıyla da uyuşmaktadır.

Özellikle IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te Êzidî Kürtlere yönelik gerçekleştirdiği katliam, Avrupa Parlamentosu tarafından “Êzidî Soykırımı” olarak tanınırken Birleşmiş Milletler (BM) Bağımsız Araştırma Komisyonu, BM Güvenlik Konseyi’ne katliamın soykırım olarak tanınması çağrısını yapmıştır. Yine Ermenistan parlamentosu da uluslararası toplumun soykırım suçunu önleme ve cezalandırma çabalarını, devletlerin milli ve dini azınlıklarının haklarına saygı duyma yükümlülüklerini önemsediğini belirterek Êzidîlere karşı işlenen suçları soykırım olarak niteleyen tasarıyı kabul etmiştir.”

[ih2]

‘ACIYI HAFİFLETMEK İÇİN…’

“Fakat Êzidîlerin maruz kaldığı uygulamalar, uluslararası kurumların hazırladıkları raporlarda da “insanlığa karşı işlenen suçlar” kategorisine alınmasına rağmen Türkiye tarafından ciddi bir adım atılmamıştır.

Bu bağlamda Êzidî Kürtlerin maruz kaldığı katliamın dördüncü yılında, katliamın yarattığı etkileri azaltıp acıları hafifletmek, benzer soykırımların önüne geçmek ve devam edegelen mağduriyetleri gidermek için bölge devletleri ve uluslar arası toplumun adım atması elzemdir.”

‘TBMM’NİN KABÜLÜ HALKLAR ARASINDAKİ BAĞI GÜÇLENDİRİR’

“Özellikle Türkiye’de yaşayan 20 milyon Kürt’ün öz kardeşleri olan Êzidîlerin maruz kaldığı katliamın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından “Êzidî Soykırımı” olarak kabul edilmesi halklar arasındaki bağı güçlendirecektir. Bununla birlikte Êzidîlere yönelik insanlık dışı uygulamaların “Soykırım” olarak nitelendirilip kabul edilmesi, insani ve vicdani bir vazifedir.”

[ih3]

TEKLİF MADDELERİ

Gerekçe kısmının sonunda, “Şengal’de Êzidî Kürt Halkına Yönelik Gerçekleştirilen Katliamın “Soykırım” olarak Tanınması Hakkında Kanun Teklifi” maddeleri şöyle sıralandı:

“MADDE 1 – Türkiye Büyük Millet meclisi; 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından gerçekleştirilen saldırı sonucunda kadın – erkek, genç – yaşlı ve çoluk çocuk demeden 5 binden fazla Êzidî Kürt’ün katledildiğini, binlerce kişinin yaralandığını ve yüz binlercesinin yerinden olduğunu kabul ederek; Êzidîlere yönelik soyca ortadan kaldırmayı amaçlayan katliamı “Êzidî Soykırımı” olarak tanır ve ilan eder.

MADDE 2 – Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.”  

İLERİ HATIRLATIYOR: NE OLMUŞTU?

Dünya genelinde katliamlar yapan cihatçı terör örgütü IŞİD, 3 Ağustos 2014’te, Irak’ta Ezidilerin yaşadığı Musul kenti yakınlarındaki Şengal bölgesine saldırmış, aralarında çocukların da olduğu yaklaşık 5 bin Ezidiyi öldürmüştü. Terör örgütü, kalan binlerce kadın ve çocuğu da esir alarak satmış, Ezidi kadınlara tecavüz etmişti.