TBMM'de 'Man Adası belgeleri' için verilen araştırma önergesi reddedildi

TBMM'de 'Man Adası belgeleri' için verilen araştırma önergesi reddedildi

HDP'nin Erdoğan'ın ailesinin yurt dışına para kaçırmasına ilişkin Kılıçdaroğlu tarafından açıklanan belgelerin incelenmesi için TBMM'ye sunduğu araştırma önergesi reddedildi.

İleri Haber

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakınlarının yurt dışına para kaçırdığına ilişkin açıkladığı belgeler tartışılmaya devam ediyor. 

'EMEKLİ ÖĞRETMEN ENİŞTENİN NASIL 2,5 MİLYON DOLAR PARASI OLUR?'

Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı belgelere ilişkin HDP ve CHP'den yeni adım geldi. HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu tarafından TBMM Başkanlığına belgelerin araştırılması için sunulan araştırma önergesi AKP'lilerin oylarıyla reddedildi. Önergenin görüşülmesi sırasında konuşan HDP'li Kerestecioğlu, Erdoğan'ın eniştesi Ziya İlgen Man Adası'ndaki şirkete para transferine atıfta bulunarak, "Emekli öğretmen eniştenin nasıl 2,5 miklyon dolar parası olur?" dedi. HDP'nin araştırma önergesinin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

Ülkemizde, yurttaşların içerisinde bulunduğu olumsuz ekonomik tablogittikçe ağırlaşırken siyasetçiler ve yakınlarının vergiödemeleri ve kazançlarıyla ilgili konularda şaibeli duruma düşmeleri, Meclis tarafından ivedilikle araştırılmalıdır. Yakın geçmiş tecrübelerimiz ile sabittir ki, araştırılmayan her şaibeli olaydan sonra bir yenisi daha ülke gündemine gelmektedir. Bu durum da ülkedeki sosyal huzursuzluğu, siyasal gerilimi ve ekonomik gidişatı kötü etkilemektedir. Bu bağlamda, Türkiye’de bazı siyasetçiler ve yakınları hakkında ortaya çıkan vergi cennetlerine transfer edilen kazançlar ile Türkiye’de elde ettikleri kazançların başka ülkelerdeki şirketlere transfer edilmesi iddialarının araştırılması amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz.

'BELGELERİN GERÇEKLİĞİ ARAŞTIRILSIN DİYORUZ, KORKUYORSUNUZ'

CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel, Engin Altay ve Engin Özkoç imzasıyla da konuya ilişkin bir araştırma önergesi TBMM Başkanlığına sunuldu. Önergenin görüşüldüğü sırada konuşan CHP'li Özel, "Belgelerin gerçekliği araştırılsın diyoruz, korkuyorsunuz" ifadelerini kullandı. CHP'nin sunduğu araştırma önergesinin gerekçesinde ise şu ifadeler yer aldı:

Bu aşamadan sonra söz konusu belgelerin doğru olup olmadığının, yurtiçi ve yurtdışında bu transferlere aracılık eden bankalar ve ilgili şirket kayıtlarında gerekli araştırma ve yazışmaların TBMM nezdinde oluşturulacak Komisyon güvencesinde yapılarak açıklığa kavuşturulması ve halkımızın aydınlatılması bir zorunluluk haline gelmiştir. 

Yukarıda açıklanan nedenlerle Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çocuklarının, dünürünün, eniştesinin, kardeşinin, eski özel kalem müdürünün ve oğlunun yurt dışındaki şirketlerle olan para hareketlerinin ve CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıklanan belgelerin araştırılarak kamuoyunun aydınlatılması amacıyla Anayasanın 98, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.