TBMM'de 3 parti anlaştı, tezkere kabul edildi

TBMM'de 3 parti anlaştı, tezkere kabul edildi

TBMM'de AKP hükümetinin sunduğu sınır ötesi operasyon tezkeresi, CHP ve MHP'nin de desteğiyle kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu, Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin başbakanlık tezkeresini görüşmek üzere olağanüstü toplandı. MHP ve CHP'nin desteğiyle tezkere kabul edildi. 

"DEVLETLER ETKİSİZLEŞTİRİLMEK VE YENİ DEVLETÇİKLER KURULMAK İSTENİYOR"

Görüşmelerde ilk sözü hükümet adına Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli aldı. Canikli, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından gerçekleştirilmesi planlanan bağımsızlık referandumuna ve Suriye'nin kuzeyinde Rojava'da kurulan özerk yönetime değinerek, "Bugün içinde bulunduğumuz coğrafyanın siyasi sınırları yeniden dizayn edilmeye çalışılmaktadır. proje 1990'lı yılların başında hayata geçirilmeye çalışılmıştı. Ülkemizin de içinde bulunduğu bölgede devletler etkisizleştirilmek ve yeni devletçikler kurulmak istenmiştir. Bu şekilde coğrafya dizayn etmeye çalışanlar tarafından çok kolay yönetilecek hale gelecekti" dedi. 

"GÜNEYİMİZDE BÖYLE BİR SİYASİ OLUŞUMUN AYAKTA KALMA ŞANSI YOK"

Canikli açıklamasının devamında, "Ülkemizin güneyinde bu şekilde bir siyasi oluşumun ayakta kalma şansı yoktur. Türkiye böyle bir oluşuma da müsaade etmeyecektir. Dolayısıyla uluslararası anlaşmalara aykırı, terör örgütü tarafından kurulacak böyle bir oluşuma müsaade etmeyiz. Bu konuda uluslararası hukuktan doğan haklarımızı kullanıyoruz, kullanmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

"BİR GECE ANSIZIN GÖRÜLEBİLİRİZ"

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, ise AKP'nin tezkere teklifini detseklediklerini açıklayarak, "Korsan referandum iptal edilmelidir. Referandum ateşiyle oynayanlar kendileri yanar. TBMM'de bu tezkereyle Ankara'dan Erbil'e ateşle oynama yanarsın mesajı verilmektedir. Bu tezkereyle 'Bir gece ansızın görülebiliriz' diyoruz. Rüzgar eken fırtına biçecektir. Artık başka yol kalmamıştır. Tehditler odağında yok edilmelidir. Ankara güven içinde olacaksa Kerkük'ün birlik içerisinde olması gerekir. 

"BU TEZKERENİN NE ACİLİYETİ VARDI"

HDP Grup Sözcüsü Osman Baydemir ise tezkereye karşı çıktıklarını belirterek, "Bu tezkere bütün darbe hukukuna rağmen haklılığımızın ispatıdır. Tarih birkez daha bizleri haklı çıkarmıştır. AKP- MHP ittifakı neredeyse 3 yıllık zaman dilimi içerisinde bu ülkeyi büyük badirelerle karşı karşıya getirmiştir. Bugünkü tezkere, bugün itibariyle aciliyeti yoktur. Neredeyse tezkerenin 40 günlük zamanı var, 9 gün sonra parlamento zaten rutininde toplanacaktı. Neden bugün bu tezkere hem milletin hem de TBMM'nin önüne koyuluyor?" dedi

"BU TEZKERE 40 MİLYONLUK KÜRT HALKINA DÜŞMANLIĞIN İLANI"

Baydemir açıklamasının devamında, "Bu oyuna demokrasinden yanayım, haklardan- özgürlüklerden yanayım, KHK'ya karşıyım diyen herkesin 'hayır' demesi gerekiyor. Bu tezkerenin bir diğer amacı daha var, neredeyse 3 yıldır tüm coğrafyamızda ifade etmeye çalışıyoruz; ırkçılık, aşırı milliyetçilik, savaş bir toplumun felaketi olabilir. Bu tezkere açık ve net şekilde 40 milyon Kürt halkının düşmanlığının ilanıdır. Sayın Başbakan, koşullar ne olursa olsun 'insan olmak ve insan kalabilmek', Allah aşkına gerek Ankara gerek Bağdat rejimi uygulamalarıyla insanlık mı kaldı?" dedi. 

KAHRAMAN'DAN BAYDEMİR'E: TARAFLI KONUŞUYORSUNUZ

TBMM Başkanı İsmail Kahraman ise HDP'li Baydemir'in konuşmasına müdahale etti.  Baydemir'e "Taraflı konuşuyorsunuz" diyen Kahraman, konuşma zaptını isteyerek, "özür bekleyeceğim" ifadelerini kullandı. 

"IRAK'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNDEN YANAYIZ"

AKP'nin tezkere teklifine destek vereceklerini açıklayan CHP adına ise Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz konuştu. Yılmaz konuşmasında, IKBY referandumuna değinerek, "Irak'ın toprak bütünlüğü esastır" dedi. 

Konuşmasında AKP'yi de eleştiren Yılmaz, "Barzani, Bölgesel Kürt Yönetimi'nde çıkan yaklaşık 1 milyon varil kaçak petrolü, Türkiye üzerinden uluslararası piyasaya sundu. Aldığı parayı cebine indirdi. Bunu AKP sağladı. İkincisi Habur'daki, ticaret. Buradan da neredeyse aylık 1 milyar, 2 milyar dolar para götürüyor. AKP, Barzani'yi siyasi olarak da güçlendirdi" dedi. 

"YOL YAKINKEN REFERANDUMU DURDURUN"

AKP adına konuşan eski AB Bakanı Volkan Bozkır, "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bu referandumdan vazgeçin diyoruz. Bu referandum iptal edilirse, huzursuzluğa engel olunabilecektir. Türkiye referandumun ertelenmesine de karşıdır, doğru olan referandumun iptal edilmesidir." dedi. 

AKP BOZKIR İLE CHP'Lİ YILMAZ ARASINDA "NANKÖRLÜK" TARTIŞMASI

Bozkır ayrıca konuşmasında CHP'li Yılmaz Öztürk'ü "bakanlığa nankörlük etmek" ile suçladı. Bunun üzerine söz alan Yılmaz Öztürk, "Ben bakanlığa nankörlük olarak ne yapmışım? Daha yüksek yerlerde mi görev almak istiyorsunuz da mı böyle diyorsunuz" diye cevap verdi. 

BAYDEMİR: SÖZLERİMİN ARKASINDAYIM

Öte yandan TBMM Başkanı Kahraman ile tartışmasının ardından tekrar söz alan HDP Grup Sözcüsü Osman Baydemir, "İsterseniz meclisten atın, isterseniz zindana atın isterseniz milletvekilliğimi düşürün, sözlerimin arkasındayım" dedi. TBMM Başkanı İsmail Kahraman ise Baydemir'e, "O kadar uzun boylu değil" diye yanıt verdi. 

TBMM'DE ÜÇLÜ ZİRVE: YILDIRIM, KILIÇDAROĞLU VE BAHÇELİ İLE BULUŞTU

TBMM'de genel kurul oturumuna verilen arada Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bir araya geldi. 

Görüşmede Yıldırım'ın, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'ye tezkeyere verdikleri desteğe teşekkür ettiği belirtildi.