TBMM Başkanlığı, 'faili meçhul' ifadesini 'kaba ve yaralayıcı' buldu

TBMM Başkanlığı, 'faili meçhul' ifadesini 'kaba ve yaralayıcı' buldu

Meclis Başkanlığı, 11 köylünün kaybedilmesine dair araştırma önergesini, içeriğindeki 'faili meçhul' ifadesi, 'kaba ve yaralayıcı' olduğu gerekçesiyle iade etti.

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde, 1993 yılında 11 köylünün kaybedilmesine dair açılan Kulp Davası'nın 19 Eylül'de görülen son duruşmada 'zaman aşımı' gerekçesiyle düşürülmesi üzerine Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için Meclis Başkanlığı'na bir önerge sunuldu. Önerge içeriğinde 'faili meçhul cinayet' ifadesi yer aldığı gerekçesiyle işleme konulmadan iade edildi.

ARAŞTIRMA KOMİSYONU ÖNERİSİ REDDEDİLDİ

Önerge, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Abdullah Koç tarafından Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Koç, olaya dair araştırma komisyonu kurulması talebinde bulunduğu önergede, "Bu ülkede 40 yılı aşkın süredir Kürt sorununun çözümsüzlüğünün sonuçları yargısız infazlar, katliamlar, köy boşaltmalar ve işkence gibi sistematik uygulamalar olmuştur. Kendisine 1982 darbe Anayasası ile meşru bir zemin bulan sıkıyönetimin, 1987 yılında kaldırılmasından hemen sonra Kürtlerin yoğunluklu olarak yaşadığı kentlerde köy boşaltmaları ile büyük kent merkezlerine zorunlu göç başlamış ve faili meçhul cinayetler yaşanmaya başlanmıştır" ifadeleri yer aldı.

Koç'un önergesi, gerekçe kısmındaki kimi ifadeler nedeniyle işleme dahi konulmadı. Meclis Başkanı Binali Yıldırım'ın imzasıyla önergenin iade edilmesine, metindeki kimi ifadelerin 'kaba ve yaralayıcı' olması gerekçe gösterildi.

'KABA VE YARALAYICI'

Gönderilen iade yazısında, şu ifadeler kullanıldı:

"Başkanlığa gelen yazı ve önergelerde kaba ve yaralayıcı sözler varsa, Başkan gereken düzeltmelerin yapılması için o yazı veya önergeyi sahibine verir hükmü yer almaktadır. İlgi önergede, 'katliamı' ifadesi; gerekçe kısmının ilk cümlesi ile gerekçe kısmındaki 'zorunlu göç', ‘faili meçhul cinayetler yaşanmaya başlanmıştır', 'gözaltında kaybetmeler, zorla göçertmeler, yargısız infazlar ve sistematik işkence', 'katliamı' şeklindeki ifadeler TBMM iç tüzüğü'nün 67'inci maddesi kapsamında görülmüş olup söz konusu bölümlerin çıkarılması ve İç tüzük hükümlerine uygun hale getirilerek yeniden düzenlenmesi halinde ilgi önerge işleme alınabilecektir." (MA)