TBMM Başkanı'ndan 'tek adam' savunması: 'Kaç olması lazım?'

TBMM Başkanı'ndan 'tek adam' savunması: 'Kaç olması lazım?'

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, AKP'li Cumhurbaşkanı'na yönelik 'tek adam' eleştirilerine yanıt verdi ve "Tek adam' diye itiraz edenlere soruyorum size göre kaç olması lazım?" ifadesini kullandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Türk Parlamenterler Birliği tarafından İstanbul Filizli Köşk'te düzenlenen 'Anayasalar ve Siyaset' konulu konferansa katıldı. Konferansın soru- cevap bölümünde 'tek adam' tartışmalarına ilişkin savunmada bulunan Şentop, "Parlamenter sistemde çok adam mı var? 'Tek adam' diye itiraz edenlere soruyorum size göre kaç olması lazım? Yani 2, 3, 5, 10... Nedir? Parlamenter sistemde çok adam mı var? Hayır" ifadelerini kullandı. 

Şentop'un 'tek adam' konusundaki açıklaması şöyle:

"Siyasi partilerde şu anda tek adam dediğimiz şeyden kastettiğimiz, son kararı tek kişinin vermesi meselesidir. Parlamenter sistemde çok adam mı var? 'Tek adam' diye itiraz edenlere soruyorum size göre kaç olması lazım? Yani 2, 3, 5, 10... Nedir? Parlamenter sistemde çok adam mı var? Hayır. Parlamenter sistemde eğer klasik parlamenter sistemse başbakan var, cumhurbaşkanı sembolik yetkilere sahip. Kabine var, Bakanlar Kurulu var evet. Ama mesele zaten irade-i külliye cüziye çatışmasında ortaya çıkar. Çatışma yoksa orada bir tahlil yapabilmek, kanaat ortaya koyabilmek mümkün değil."

'İKİ TANE OLUNCA ÇATIŞMA OLUYOR'

Çatışma olduğunda bir uzlaşma yerine sistemde hep başbakanın dediğinin olduğunu söyleyen Şentop, "Cumhurbaşkanının yetkileri normal olarak sembolik parlamenter sistemde. İki tane olunca zaten çatışma oluyor. Bunları Türkiye daha önceki dönemlerde de yaşadı" ifadelerini kullandı.