TBMM Başkanı Şentop: Hak ve hukukumuzu antlaşmalar korumaz

TBMM Başkanı Şentop: Hak ve hukukumuzu antlaşmalar korumaz

Katıldığı bir programda Cumhurbaşkanının uluslararası sözleşmelerden çekilebileceğini söyleyen Şentop, "Hak ve hukukumuzu antlaşmalar korumaz'' dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye'nin AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tek imzasıyla İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinin ardından "Hak ve hukukumuzu antlaşmalar korumaz; antlaşmaları hak ve hukukumuzu koruma kudretimiz ve kararlığımız var eder" açıklamasında bulundu.

Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanının uluslararası sözleşmelerden tek imzasıyla çekilebilmesi yetkisine ilişkin yeni bir açıklamada daha bulundu. Şentop, "Hak ve hukukumuzu antlaşmalar korumaz; antlaşmaları hak ve hukukumuzu koruma kudretimiz ve kararlığımız var eder. Başta Montrö olmak üzere Türkiye'nin taraf olduğu ve elde etmiş olduğumuz mevzilerle ilgili hiçbir tartışma yoktur, o konuşmada da böyle bir şey yoktur, benim hukuki boyutta anlatmam söz konusudur. Türkiye'de siyaset yapan bazı insanların bir kişiyi eleştirirken en azından ne dediğine bakması gerekir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 

'BOŞANMA PROSEDÜRÜNÜ ANLATSAM BOŞANMAYA TEŞVİK EDER MİYİM?'

Katıldığı programdaki ifadelerinin çarpıtıldığını iddia eden Şentop, şu açıklamalarda bulundu:

"Gerek Lozan, Gerek Montrö gibi anlaşmaların özel bir boyutu vardır. Sadece hukuki boyutlarla ilgili insanlar iş yapmazlar. Ben boşanmayla ilgili prosedür anlatsam, insanları boşanmaya teşvik etmiş mi olurum? Bu kadar saçmalığı anlamakta gerçekten zorlanıyorum. Montrö gibi, Lozan gibi anlaşmalarda çıkma gibi bir şeyin mevzubahis olmayacağını çok çarpıcı bir şekilde söyledim. O konuşmada da böyle bir şey yoktur, uluslararası anlaşmalarla ilgili hukuki boyutu anlatmam söz konusudur. Siyasetçi olarak ortalama zeka seviyesini hesap ederek konuşuyoruz. Bunun altında olan varsa yapabileceğim bir şey yok."

NE OLMUŞTU?

''Bir gün bir cumhurbaşkanı gelip 'Ben Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden çekiliyorum, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Sözleşmesi'ni feshettim veya Montrö'yü tanımıyorum diyebilir mi'' sorusu üzerine Şentop, "Teknik olarak yapılabilir. Ancak mümkün ve muhtemel arasında fark var. Yeterli yoğurt bulursanız Marmara Denizi’nden ayran yapmak da mümkündür" yanıtını vermişti.