TBB'nin uygun bulduğu avukatlık ruhsatı başvurusunu Bakanlık reddediyor!

TBB'nin uygun bulduğu avukatlık ruhsatı başvurusunu Bakanlık reddediyor!

Stajyer avukat Mükerrem Karakurt'un stajı bitmesine ve dosyasının TBB tarafından uygun bulunmasına rağmen Adalet Bakanlığı, hakkındaki kovuşturmaları gerekçe göstererek kendisine avukatlık ruhsatı vermiyor.

Nazlı Eda Piyade / @nazliieda_

Mükerrem Karakurt, İstanbul Barosu'nda stajını tamamlamasına rağmen Adalet Bakanlığı'nın kararıyla avukatlık ruhsatını alamayan stajyer avukat.

Karakurt'un 2014’te başlayan iki kovuşturmasını gerekçe gösteren Bakanlık, ruhsat başvurusunu kabul etmedi. Kovuşturmalardan birinin sebebi ise “2014’te Boğaz Köprüsü’nü 8-9 kişilik bir grupla birlikte trafiğe kapatarak Berkin Elvan lehine slogan” attığı suçlaması.

'SÜRECİN SONUNA KADAR BEKLETTİLER'

Karakurt, 13 Ağustos'ta stajını tamamladıktan sonra, İstanbul Barosu'na ruhsat başvurusunda bulunan Karakurt'un dosyası uygun bulunarak Türkiye Barolar Birliği'ne gönderildi. TBB'de dosyayı uygun bularak ruhsat işlemlerinin tamamlanması için Adalet Bakanlığı'na gönderdi. 

4 Eylül'de Adalet Bakanlığı'na ulaşan dosyanın kararı için tam 2 ay bekletildiğini belirten Karakurt " Benimle aynı zamanda dosya veren arkadaşlarımın 20 günde kararları çıkarken, beni sürecin sonuna kadar beklettiler" dedi.

Adalet Bakanlığı ise gelen cevabında hakkımdaki kovuşturmaları gerekçe göstererek bunların cevaplanmasını bekleyeceğini söyledi. Karakurt o süreci de şöyle anlattı: 

"Bakanlık, hakkımdaki davaların olduğu mahkemelere sırayla yazdı, önce mahkemelerin cevabını daha sonra savcılıktan gelecek cevabı ve en sonunda Emniyet'ten gelen cevabı bekledik. Yani Bakanlık, aynı anda yapabileceği işlemi sırayla yaparak işlemleri uzattı ve bu süreç boyunca beni bekletti."

'TBB UYGUN BULMA KARARINDA DİRENMELİDİR'

Bu sürecin sonunda ise Bakanlık, Karakurt'a devam eden kovuşturmalar olduğu gerekçesiyle başvurunun kovuşturmaların sonuna ertelenmesi kararını verdi. Tekrar Türkiye Barolar Brliği'ne gönderilen dosya için şuan iki seçenek olduğunu söyleyen Karakurt şunları kaydetti:

"TBB'nin  2 seçeneği var. Ya Adalet Bakanlığı'nın kararına uyarak, bana ruhsat vermeyecek. Ya da kendisinin uygun bulduğu dosyanın reddedilmesini kabul etmeyerek, uygun bulma kararında direnecek. TBB bu kararda direndiğinde Adalet Bakanlığı'nın yapabileceği bir şey yok. Ruhsat başvurumu onaylayıp bana ruhsat verilecek. TBB'nin baroların tasviyesinin tartışıldığı bir zamanda Adalet Bakanlığı'nın bu keyfi tutumu karşısında meslek etiği ve onuru için direnmesi gerekmektedir. Kendilerinin avukatlık yapmam için uygun bulduğu dosyayı Bakanlık'ın kabul etmemesi hukuk devleti karşısında keyfi kararların alınması demektir."

Karakurt, Adalet Bakanlığı'nın aldığı bu kararla masumiyet karinesini de açıkca ihlal ettiğini dile getirdi:

"Avukatlık ruhsatı alabilmem için tüm hukuki gerekliliklerin yerine getirilmeme rağmen, Adalet Bakanlığı'nın kararı masumiyet karinesinin de açıkça ihlal edilmesidir. Kesinleşen hiçbir suçum yokken, avukatlık yaptırmak istenmemesinin nedeni aynı zamanda bu mesleği etkisizleştirmek için uğraşmalarıdır."