TBB'deki antidemokratik tasfiyeye tepki: 'Sermaye sahipleri bizi istemedi'

TBB'deki antidemokratik tasfiyeye tepki: 'Sermaye sahipleri bizi istemedi'

Türkiye Barolar Birliği'nin bünyesinde çevreci avukatların yer aldığı komisyonun üyeleri değiştirildi.

Tugay Candan

Türkiye Barolar Birliği yönetiminde çalışan çevreci avukatlar, kendilerinin tasfiye edilerek yerlerine yeni bir komisyonun görevlendirilmesine tepki gösterdi. 21 avukatın imzasıyla yayımlanan açıklamada “Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını savunmak ve korumak bu yöndeki norm ve kurallara işlerlik kazandırmak amacıyla kurulan komisyonun üyelerinin değiştiği” belirtildi.

'YÖNERGE KURALLARINA UYMADINIZ SUÇLAMASI'

Avukatlar TBB’nin web sayfasında 7 kişilik yeni bir ekip ilan ettiğini belirterek, “TBB web sitesindeki değişikliği takiben görevden alınan eski komisyon üyeleri olarak 26.09.2018 tarihinde TBB’ye bir dilekçe verilmiş, bu işlemin gerekçesi ve üyeliğe son verme kararının tebliği bilgi edinme kanunu çerçevesinde talep edilmiştir. Bu dilekçedeki sorularımıza da TBB yönetimince bir cevap verilmemiş, sadece üyeliğine son verilen bazı komisyon üyelerine konuyla ilgili bir teşekkür yazısı gönderilmiştir. Bu yazıda TBB’nin komisyonlar yönünden yeni bir yapılanmaya gittiği, yeniden yapılanma gerekçesiyle görevlerimize son verildiği belirtilmiş, ayrıca avukat Noyan Özkan çevre ödülleri kapsamında komisyonumuzun yönerge kurallarına uymadığı suçlaması yöneltilmiştir” açıklaması yaptı.

'TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

Komisyonun ve TBB’nin çalışmalarının takipçisi olduklarını söyleyen avukatlar açıklamalarını şöyle sonlandırdı; “Biz ekoloji ve kent haklarının takipçisi avukatlar olarak önümüzdeki dönemde ülkenin yasama faaliyetlerini ve idari işlemlerini izlediğimiz ve hukuka uygunluk yönünden denetlediğimiz gibi gündemimiz olan konularda yeni dönemde meslek örgütümüzü, meslek örgütü yöneticilerine ve sorumluluğu devralan meslektaşlarımızı izleyeceğiz.”

'FEYZİOĞLU'NUN DÖNEMİNDE ETKİSİZLEŞTİRİLMEK İSTENDİK'

Açıklamanın imzacılarından Avukat Berna Babaoğlu ise İleri Haber'e verdiği demeçte, Metin Feyzioğlu'unun seçildiği 2. dönemden itibaren komisyonun etkisizleştirilmek istendiğini ifade etti. Komisyonun aldığı kararların yönetim kurulunda aylarca görüşülmediğini belirten Babaoğlu, Noyan Özkan ödüllerinin ise son nokta olduğunu ve ödül vermeyi reddederek törenin uzunca bir süre ertelendiğini söyledi.

Babaoğlu, bunun sebebini sorduklarında ise cevapsız kaldıklarını belirterek, "Komisyon dilekçe yazarak, yazılı bir açıklama istedi ancak cevap alamadı. Ardından Temmuz ayındaki komisyon toplantımızı iptal ettiler, bunun üzerine Eylül ayında tekrar sorduk 'Komisyon olarak devam ediyor muyuz? Noyan Özkan ödüllerini hala neden vermediniz? Bigi veriniz' dedik fakat bilgi edinme başvurularımızın hiçbirine yanıt alamadık.

Buna rağmen 7 kişilik bir komisyonu web sitesinden duyurarak ilan ettiler, biz de ancak oradan öğrenebildik. Daha sonra bazı dilekçe sahibi üyelerimize 'teşekkür yazısı' gönderdiler. Gönderilenlerden biri de benim; ancak bu 'teşekkür yazısı' içinde suçlayıcı ifadeler vardı. Bize yaşatılan bu sürecin son derece anti-demokratik olduğunu düşünüyoruz ve meslek örgütümüz şeffaf davranmayı reddederek, bilgi edinme hakkımızı gasp etmiştir.

Fotoğraf: TBB'nin göderdiği 'teşekkür yazısı'

Ayrıca ilan edilen ekipteki 2 avukat arkadaşımız komisyon görevinden istifa etti, kalan 5 avukattan 3'ünün ise aynı büroda çalıştığını biliyoruz. 

'NEREDE BİR ÇEVRE İHLALİ VARSA DURDURMAYA ÇALIŞTIK'

Biz ülkedeki çevre ihlallerini araştırmaya, incelemeye çalışan ve bu ışıkta yönetim kuruluna danışmanlık yapan bir komisyonduk. Görev aldığımız süreçte birçok iş yaptık, Sinop ve Akkuyu Nükleer Santralleri'ni araştırdık, aktif olarak Türkiye'de nerede bir çevre ihlali varsa orada bulunmaya gayret ettik. Bu da dikkat çekti, istenmedi. Sermayenin bu tasfiye sürecinde etkisi olduğuna inanıyorum, hiçbir maden şirketi bizim o komisyonda olmamızı istemezdi" dedi.

İmzacı avukatların listesi ise şöyle:

Av. Berna Babaoğlu Ulutaş

Av. Dr. Mehmet Bülent Tokuçoğlu

Av. Bedrettin Kalın

Av. Cömert Uygar Erdem

Av. M. Fevzi Özlüer

Av. Şehrazat Mercan

Av. Eralp Atabek

Av. Bülent Kaçar

Av. Cem Altıparmak

Av. Erol Çiçek

Av. Sevim Küçük

Av. İsmail Hakkı Atal

Av. Ziynet Özçelik

Av. Ş. Can Atalay

Av. Tuncay Koç

Av. Ali Furkan Oğuz

Av. Emre Baturay Altınok

Av. Ali Arif Cangı

Av. Yakup Şekip Okumuşoğlu

Av. Melike Özman

Av.  Coşkun Molla

İLERİ HATIRLATIYOR

Yaşam savunucusu avukatları tasfiye eden Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu Koç'a ait Demir Export'un Sivas Bakırtepe'deki madenin avukatlığını yapıyor.