TBB Başkanı Sağkan: YSK'nin seçim erteleme yetkisi yok

TBB Başkanı Sağkan: YSK'nin seçim erteleme yetkisi yok

TBB Başkanı Sağkan, ‘seçimin ertelenmesi’ iddialarına ilişkin Anayasa’da seçimlerle ilgili hükmün açık olduğuna dikkat çekti.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, merkez üssü Kahramanmaraş olan iki büyük depremin ardından yaşanan yıkım ve can kaybı nedeniyle 14 Mayıs’ta yapılması öngörülen seçimin ertelenmesine iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Evrensel’de yer alan habere göre; Sağkan, Anayasa’da seçimlerle ilgili hükmün açık olduğuna dikkat çekerek seçimlerin ertelenmeyeceğini belirterek "YSK'nin bir seçimi ertelemek yönünde bir yetkisi yoktur" dedi.

'YSK’NİN SEÇİMİ ERTLEME YETKİSİ YOK'

Bülent Arınç’ın açıklaması üzerinden yeniden tartışmanın yaşandığını hatırlatan Sağkan, “Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) bir seçimi ertelemek yönünde bir yetkisi yoktur. Anayasa’ya aykırı bir karar alma noktası yetkisi bulunmamaktır. Haliyle YSK yapılmasına karar verilen bir seçim için güvenlik önlemlerini, o seçimin itirazları ve o seçimin sürecini yürütmekle görevli bir kurumdur. YSK’nin hiçbir görev tanımı içerisinde, bir seçimin ertelenmesine, yapılmamasına belirsiz bir takvime bırakılmasına gibi, bir görev ve yetki tanıtımı bulunmamaktadır. O sebeple şu anda Türkiye’de seçimlerin yapılıp yapılmaması konusunun hukuken tartışma dışı bir konu olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

'İSTİSNALAR DAR YORUMLANIR'

Anayasa hükmünün çok açık olduğunu yineleyen Sağkan, seçimlerin yapılmamasına ilişkin bir tane istisna belirlediğini hatırlatarak şunları söyledi: “Evrensel hukuk sisteminde, hukuk devletlerinde, kurallar geniş, istisnalar dar yorumlanır. İstisna olarak bir tane savaş halini öngörmüş. Eğer Anayasa koyucu farklı istisnaları hayata geçirmek isteseydi, aynı savaş zamanlarında olduğu gibi, depremler veya doğal afetlerde de bu konuda yetkili bir mekanizmanın değerlendirilmesine ilişkin istisna hükmü koyabilirdi. Haliyle Anayasa’da konulmayan bir istisnanın Anayasa’dan hak ve yetkisini, görevini alan bir kurum tarafından o istisnanın genişletilerek başka unsurlara dahil edilmesi de hukuken mümkün değildir.”

'TERSİ DURUM, MİLLETİN İRADESİNİN GASBI OLUR'

Hukuki olarak olması gerekenlerin yerine tersi bir durum olması durumunda yaşanacaklara ilişkin soruya Sağkan, “Bu, milletin iradesinin gasbedilmesi anlamına gelir. Bunun başka bir anlamı yok. Bir hukuki kurumun, Anayasa’dan dayanağını alarak kurulmuş olan ve milletin iradesini tecellisini sağlamakla görevli bir kurumun milletin iradesini gasbetmeye çalışması olarak yorumlayabilirim” ifadesiyle yanıtladı.