TBB, Basın Ahlak Esasları'nın iptali için dava açtı

TBB, Basın Ahlak Esasları'nın iptali için dava açtı

Sansüre olanak tanıyan Basın Ahlak Esasları'na karşı Danıştay'da dava açıldı.

İleri Haber

TBB, BİK'in Basın Ahlak Esasları'na karşı yürütmenin durdurulması ve iptali talebiyle Danıştay'da dava açtı ve düzenlemesinin kanuna aykırı olduğunu belirtti.

AKP-MHP ortaklığında "dezenformasyonla mücadele" iddiasıyla hazırlanan sansür yasasının ertelenmesinin ardından Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürlüğü harekete geçmiş ve "Basın Ahlak Esasları" düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Resmi ilan ve reklam yayını alan gazetelerin internet sitelerinde ve sosyal medya hesaplarında uyması gereken kural kuralları içeren, yoruma açık ve soyut ifadelerin yer aldığı ve sansüre olanak sağlayan düzenlemenin iptali için Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından dava açıldı. 

TBB tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, 6 Temmuz'da yayımlanan düzenlemenin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay'a başvuru yapıldığı belirtildi.

'KANUNA AYKIRI'

"Söz konusu karar, kanuni dayanaktan yoksun biçimde, kanunla düzenlenmesi gereken birçok konuda belirsiz ve ölçüsüz, yoruma açık, muğlak düzenleme ve sınırlamalar getirmektedir. Bu haliyle, ifade ve basın özgürlüğünün ihlali sonucunu doğuran söz konusu düzenleme, ilgili kuruluşlar bakımından mahkemeye erişim hakkının sınırlanmasına da neden olmaktadır" değerlendirilmesine yer verilen açıklamada, "Dava konusu düzenleme, kanun önünde eşitlik ilkesine aykırı uygulamalara sebebiyet verebileceği gibi kanuni belirlilik ilkesine de açıkça aykırılık taşımaktadır" vurgusunda bulunuldu.

TBB açıklamasında, "Dilekçede dava konusu düzenlemenin dayanağı yasa hükmünün, mevcut yapısal sorununun çözümü için Türkiye Büyük Millet Meclisine gönderilmesi ve pilot karar usulünün uygulanmasına ilişkin Anayasa Mahkemesi tarafından verilen karara da dikkat çekilmiştir" ifadeleri de yer aldı.