Tayvan’da 154 kedi ‘biyogüvenlik riski’ bahane edilerek katledildi

Tayvan’da 154 kedi ‘biyogüvenlik riski’ bahane edilerek katledildi

Tayvan’da kaçak yollarla ülkeye sokulan 154 kedinin, yetkililer tarafından "biyogüvenlik riski" gerekçe gösterilerek katledilmesi ülkede tepkilere yol açtı.

Tayvan’da sahil güvenlik ekipleri Çin’den gelen bir balıkçı gemisini durdurdu. Gemideki mürettebata yapılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) testelerinin ardından ülkeye girilmesine izin verildi. Gemide yapılan aramalarda 154 kaçak kedinin ülkeye sokulmaya çalışıldığı tespit edildi. Bulunan kedilerin tamamı ‘biyogüvenlik riski’ bahane edilerek katledildi.

The Guardian’da yer alan habere göre, gemide yapılan kontrollerde 62 kedi kutusu tespit edildi ve kutularda çeşitli cinslerde 154 kedi bulundu. Bulunan kedilerin hepsi ilaçla uyutuldu. Tepki çeken adımla ilgili hükûmet yetkilileri, nereden geldiği bilinmeyen tüm kedilerin uyutulması gerektiğini, biyogüvenlik riski oluşturabileceklerini savundu.

Evcil hayvan sahiplenme oranı çok yüksek olan Tayvan’da yetkililerin 154 kediyi öldürmesi, öfkeye neden oldu. Haberi aktaran yerel basın "Bunu yapmak gerekli miydi?" sorusunu sordu.

Tepkiler üzerine kendisi de iki kedi beslediğini belirten Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen bir açıklama yaparak çok üzgün olduğunu belirtti ancak sorumlunun kaçakçılar olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı, tepki gösterenleri, kamu sağlığı gerekçesiyle kararı anlamaya çağırdı ancak var olan yasalarda çeşitli düzenlemeler için görüşüleceğini de belirtti.