Tayvan: Çin'in tatbikatları egemenliğimizi ihlal ediyor

Tayvan: Çin'in tatbikatları egemenliğimizi ihlal ediyor

Tayvan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Çin'in tatbikatlarının Tayvan'ın egemenliğini ihlal ettiğini belirtildi.

Tayvan Savunma Bakanlığı, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Taipei'ye varmasından kısa süre sonra Çin'in başlattığını duyurduğu askeri tatbikatların Tayvan'ın egemenliğini ihlal ettiğini belirtti.

T24'de yer alan habere göre; yapılan açıklamada Bakanlık, Çin'in askeri tatbikatlarının Birleşmiş Milletler kurallarını ve Tayvan'ın bölge sahasını ihlal ettiğini; aynı zamanda denizde ve havada bir blokaj anlamına geldiğini belirtti. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Çin'in tehditlerine rağmen Tayvan'a inmesiyle Pekin-Washington-Taipei hattında gerilim artmıştı. 

Tayvan Savunma Bakanlığı, adanın güvenliğini sıkı bir şekilde sağlayacaklarını, yapılan herhangi bir bölgesel ihlale karşılık vereceklerini ve "alarm seviyelerini savaş istememe prensibi dahilinde güçlendireceklerini" bildirdi.

Bakanlık, çarşamba sabahı yapılan açıklamalarda Çin'in yüksek ihtimalle bir 'psikolojik savaş' da başlatacağını; bu sebeple Tayvanlıların her gördüğü habere inanmaması gerektiğini vurguladı ve sahte haber gördüklerinde devlete bildirmelerini istedi.

Öte yandan Tayvan Dışişleri Bakanlığı da Çin'in tatbikatları ile ilgili bir açıklama yaparak, Çin'in tatbikat bölgesine uçak giremeyeceği ile ilgili olarak yayımladığı bildiriyi, "uluslararası düzene meydan okuyan bir provokasyon" diye nitelendirdi.