'Tatil.com çalışanlarını istifaya zorladı, primlerini ödemedi' iddiası

'Tatil.com çalışanlarını istifaya zorladı, primlerini ödemedi' iddiası

Patronlar tarafından istifaya zorlandıklarını ve primlerinin ödenmediğini belirten Met Global şirketine ait olan Tatil.com işçisi, "Çalıştığımız süre boyunca doğru düzgün prim ödemelerini alabilen olmadı” dedi.

Türkiye'yi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını dönemi boyunca, patronlar tarafından her türlü hak gaspına maruz bırakılan işçiler, geçim derdi ve yaşam mücadelesi arasında sıkışmaya devam ediyor.

Met Global şirketine ait olan Tatil.com'un pandemi boyunca hem Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) ile işçilerin sigortasını yatırmadan çalıştırdığı, çağrı merkezi çalışanlarının da primlerini ödemediği iddia edildi.

Şirket'in işçilerin kıdem tazminatlarını ödememek için çalışanları istifaya zorladığını dile getiren Tatil.com’un çağrı merkezinde 1 yılı aşkın süre çalışmış olan işçi, “İşe başlarken prim sistemi olduğunu bilerek işe başladık. Sözleşmeye göre her ay satış performansımıza göre prim alacaktık. Ancak 1 yıldan fazla çalıştım ve sadece 3 kere prim ödendi. Her defasında bizi oyaladılar. Çalıştığımız süre boyunca doğru düzgün prim ödemelerini alabilen olmadı” dedi.

Artan baskılara dayanamayıp yaklaşık 40 işçinin istifa etmek zorunda kaldığını belirten Tatil.com işçisi şunları söyledi:

“Yıllarca bu firmaya emek verdik. Patron bizim sayemizde ekmek yiyebildi. Ancak Tatil.com patronu kendisine para kazandıran bize, hakkımız olan kıdem tazminatını vermemek için hepimizle dava yoluna gitmeyi tercih etti. Tabi diğer yandan benim son aya ait maaşım da ödenmedi.

Pandemi süreci boyunca Kısa Çalışma Ödeneği’nden yararlandılar ancak biz şirkette olmadığımızda da tam zamanlı çalışıyorduk. Çalışma Bakanlığı’ndan müfettişler geldiğinde bizleri işimizle tehdit ederek yalan beyanda bulunmaya zorladılar. Pandemi dönemi olduğu için işimizden olmak istemedik.

'İŞTEN ATILMAKLA TEHDİT EDİLİYORDUK'

Esnek tatil paketleri sattığımız müşterilerin rezervasyon iptallerini gerçekleştirmemize izin vermiyorlardı. İptal hakları olmadığını söylemek zorunda kalıyorduk. İptal edilen rezervasyonların da paralarını ödemiyorlardı. Bu konuda birçok şikayet olduğu gibi dava açan müşteriler de oldu. Şirketle müşteriler arasında kalıyorduk sürekli. Müşterilerin haklı olduğunu bilmemize rağmen bir şey diyemiyorduk çünkü işten atılmakla tehdit ediliyorduk.

'BAŞKA İŞÇİLERİN MAĞDUR OLMASINI İSTEMİYORUZ'

30-40 kadar arkadaşımız primlerini alamadığı için ve baskıya dayanamadığı için istifa etti. Çoğu dava açmaktan da vazgeçti. Çünkü genel algı prim alacaklarının ispatlanmasının zor olduğu yönünde. Ama biz bir grup arkadaş olarak davamızdan vazgeçmeyeceğiz. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Bu süreçte Tatil.com birçok kez yer değiştirdi. Küçülmeye gittiğini de öğrendik. Ama her yerde reklamları dönmeye devam ediyor. İnsanlar çalışmaya devam ediyor. Biz sesimizi çıkarmazsak bu tip firmalar renkli reklamlarla insanları kandırmaya, işçilerin hakkını yemeye devam edecek. Biz hakkımızı ararken orada çalışan başka işçiler de mağdur olmasın istiyoruz.”