Taşerona 'güvenlik soruşturması' engeli

Taşerona 'güvenlik soruşturması' engeli

Kadroya geçmek isteyen taşeron işçilere 'güvenlik soruşturması' engeli getirildi.

Kamudaki taşeron işçilerin kadroya, belediyelerdeki taşeron işçilerin de belediye iktisadi teşekküllerine geçirilmesi sürecinde, çok sayıda işçi 'güvenlik soruşturmasını' geçemedi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Türkiye genelinde hükümlü taşeron işçilerle ilgili sıkıntıların olduğunu söyleyerek, işçilerin “güvenlik soruşturmaları, arşiv araştırmaları” nedeniyle henüz iş başı yapamadıklarına dikkat çekti. Beko, “Bu şekilde iş başı yapamayan binlerce hükümlü arkadaşımız var” dedi.

DİSK Başkanı Beko, bu konuda geçen hafta 8’e yakın bakanın da bulunduğu “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Deklarasyonu” töreninde başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu olmak üzere hükümet üyeleriyle görüştüğünü, durumu ilettiğini söyledi. Bakan Sarıeroğlu’nun konuyu bu hafta gündeme alacaklarını ifade ettiğini belirten Beko, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yazı da gönderdiklerini kaydetti.

DİSK’in yazısında, İş Yasası’nda işyerlerinin eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu bulunduğuna dikkat çekilerek, “İş Yasası’nın bu emredici hükmüne dayanarak çok sayıda eski hükümlü aralarında alt işveren şirketlerinin de olduğu işyerlerinde ve kamuya ait işyerlerinde istihdam edilmektedir” denildi. Taşeron işçilerle ilgili Kanun Hükmünde Kararname'ye (KHK) göre, kadroya alınacak taşeron işçilerin 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’ndaki “devlet memurluğuna alınacaklarda aranan şartları” taşımaları gerekiyor. İş Yasası’na göre çalıştırılan eski hükümlü taşeron işçiler ise bu şartları taşımadıkları için kadro alamıyor. DİSK’in yazısında, eski hükümlü işçilerin geçişlerinde sorun yaşandığı belirtildi. Yazıda, taşeron şirketlerde çalışan eski hükümlü işçilerin de kadroya alınarak eski hükümlü statüsünde çalışmalarının sağlanması istendi.

'TOPLUMA KAZANDIRILMIŞ İŞÇİLER SUÇA İTİLMEMELİ'

DİSK Genel-İş Sendikası Başkanı Remzi Çalışkan da, "Cezasını çekmiş, topluma kazandırılmış artık kamuya hizmet eden işçilerin toplumdan uzaklaştırılarak yeniden suça itilme riski ile karşı karşıyayız. İtirazlarımız var” dedi.

'EN BÜYÜK SORUN ESKİ HÜKÜMLÜLER'

Çalışkan, eski hükümlülerin yanı sıra, emekliliği geldiği için ya da ihalesi kapsam dışında olduğu için başvuruları reddedilen işçiler olduğuna da dikkat çekti.

Çalışkan, toplam üyelerinin yüzde 5’inin belediye şirketlerine geçişlerinde problemle karşılacağını öngördüklerini, bunun da 3 ile 4 bin arasında işçi olduğunu belirtti. Sorunun düzeltilmesi için yeni bir KHK çıkarılması gerektiğini belirten Çalışkan, “En büyük sorun eski hükümlülerde. 10 yıl önce suç işlemiş. Cezasını çekmiş. Şimdi elinde süpürge, araç-gereci ile kamuya hizmet ediyor. ‘İşin olmadı, her ne kadar şimdi çalışıyorsan da senin daha önce suçun var. Seni alamıyoruz’ denilerek bu işçilerin toplum dışına itilmesi söz konusu” değerlendirmesini yaptı.

Cumhuriyet'in haberine göre Türk-İş’e bağlı Belediyeİş Sendikası’nın da sadece Ankara’da 200’ü aşkın taşeron işçi üyesinin başvurusu başta emeklilik olmak üzere çeşitli nedenlerle reddedildi. KHK’ya göre, emekliliği gelen taşeron işçilerin başvuruları kabul edilmiyor.