'Tarsus'ta biyokütle enerji santrali istemiyoruz'

'Tarsus'ta biyokütle enerji santrali istemiyoruz'

Tarsus'ta hayata geçirilmesi planlanan Biyokütle ve Atıkların Yakılmasına Dayalı Enerji Üretim Santrali projesine karşı çıkan çevreciler düzenledikleri basın açıklamasıyla projenin doğada ve insan sağlığında yaratacağı olumsuzluklar dile getirildi.

Tarsus'ta yapılması planlanan Biyokütle ve Atıkların Yakılmasına Dayalı Enerji Üretim Santrali projesine karşı çıkan çevreciler, projenin bölgede hastalık yayacağını ifade ederek, santralin yapılmaması için gereken mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) ve Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği (ÇEKSAM) Tarsus ilçesine bağlı Yeşil Mahallesi’nde Biçer Enerji Elektrik İnşaat Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Biyokütle ve Atıkların Yakılmasına Dayalı Enerji Üretim Santrali projesine yaptıkları basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Açıklama MERÇED dernek binasında yapılırken, basın açıklamasını ÇEKSAM Dernek Başkanı Avukat Semra Kabasakal okudu.

‘PROJE İTİRAZLARA RAĞMEN TAŞINMAZ ÜZERİNE YAPILMAK İSTENİYOR’

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın salgını fırsat bilerek projeye ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu onayladığını söyleyen Kabasakal, “Yeterli bilimsel ve teknik çalışmalar yapılmadan tamamen ulaşım kolaylığı ve arazinin kolay elde edilebilirliği göz önüne alınarak, yer seçim kriterleri göz ardı edilerek, tarım alanlarından oluşan, yerleşim yerlerine yakınlığına uymayan ve orman alanlarına çok yakın arazi üzerine Biyokütle ve Atıkların Yakılmasına Dayalı Enerji Üretim Santrali kurulması planlanmaktadır. Santralin yapımı planlanan alanı olan Yeşil Mahallesi 1/1000 ölçekli onaylı imar planında Tarsus Belediyesine ait belediye hizmet alanına isabet etmektedir. Proje mevcut imar planı ile ruhsatlandırılamayacağı açıkça ortada olduğundan söz konusu taşınmaz üzerine böyle bir tesisin yapılması mümkün olmadığı halde, Tarsus Belediyesinin ve Tarsus halkının tüm itirazlarına rağmen yapılmak istenmektedir” şeklinde konuştu.

'SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇACAK'

Proje alanında ekili tarım arazilerinin bulunduğunu ve bölgede aktif tarım faaliyetlerinin yürütüldüğünü aktaran Kabasakal, proje bölgesine çok yakın olan parsellerde birçok meyve bahçeleri bulunduğunu ve zeytin yetiştiriciliği yapıldığını söyledi. Kabasakal, “Proje zeytincilik yasasına aykırıdır. Biyokütle enerji santrallerinde, atık yakma tesisi olup buhar türbini ile enerji üretimi yapılması amaçlanmaktadır. Atık yakma sonucunda azot oksitler, kükürt dioksit ve partikül maddeler, dioksinler, formaldehit, benzen, kadmiyum, arsenik, krom ve kurşun oluşur. Ayrıca yüksek oranda dioksin ve furan, ağır metal ve diğer bazı toksinlerin salınması hava, su ve toprak kirliliğine neden olmaktadır. Biyokütle enerji santralinden salınan ağır metaller ve zehirli gazlar solunum, kalp hastalıkları, kanser, doğum kusurları ve diğer sağlık sorunlarının oluşmasına neden olacaktır” dedi.

Halk ve çevre sağlığına zarar verecek Tarsus Biyokütle Enerji Santrali'nin ÇED raporunun iptal edilmesi için çevre dernekleri olarak dava açtıklarını ifade eden Kabasakal, projeye karşı mücadele sürdürmekten asla vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.

(Kilikya Haber)

DAHA FAZLA