Tarsus Cezaevi’ndeki işkence Adalet Bakanına soruldu: ‘Kadınlar tecavüzle tehdit edildi’

Tarsus Cezaevi’ndeki işkence Adalet Bakanına soruldu: ‘Kadınlar tecavüzle tehdit edildi’

HDP milletvekili Taşdemir Tarsus Cezaevi’ndeki işkence iddialarını meclis gündemine taşıyarak, “Avukatlardan alınan bilgiler, 56 kadın mahkûm saçlarından sürüklenip darp edilerek, tecavüzle tehdit edilerek cinsel şiddete maruz kaldığını ortaya koymaktadır” dedi.

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Mersin Tarsus İlçesi T Tipi Kapalı Kadın Cezaevi’nde kalan kadın mahkumlara işkence ve kötü muamelede bulunulduğu iddialarına ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

“KİRLİ SU VERİLİYOR”

Taşdemir soru önergesinde, en düşük 31 santigrat derece olan sıcaklıkta koğuşlara vantilatör ve buzdolabı verilmediği, cezaevi idaresinin 15 kişilik koğuşa kirli ve içilemez olan bir damacana su verdiği ve yemek kaşığının da sınırlı sayıda verilmesi nedeniyle tutsakların sırayla yemek yemek zorunda kaldığı yönündeki ifadelere de yer verdi.

Taşdemir İhlallere tepki gösteren ailelere  2.5 ay görüş yasağı verildiğini de hatırlatarak, “Nitekim Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan 52 kadın mahkûm,  kötü koşulların düzeltilmesi talebiyle açlık grevine başlamıştır.

Özellikle, Tarsus T Tipi Cezaevi Müdürü Mahmut Çaça’nın, 1996 yılında 11 siyasi tutuklunun yaşamını yitirdiği, 24’ünün yaralandığı katliamda Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde ikinci müdür olarak görev yapmış olması endişeleri artırmaktadır.” dedi.

Önergede yer alan sorular şöyle:

1- OHAL gerekçesiyle uygulamaya konulan “şifreli görüşme” uygulaması nedeniyle mahkûmların aileleriyle görüşemediği iddia edilmektedir. Şifre ile görüşme uygulamasına hangi yasal gerekçe ile ihtiyaç duyulmuştur?

2- Avukatlardan alınan bilgiler, 56 kadın mahkûm saçlarından sürüklenip darp edilerek, tecavüzle tehdit edilerek cinsel şiddete maruz kaldığını ortaya koymaktadır. Avukatlar müvekkillerinin bedenlerinde morluklar olduğunu ifade etmektedir. Bu iddialarla ilgili olarak yapılan suç duyurusuna ne zaman yanıt verilecektir?             

3- Cezaevi yönetimi tarafından sağlık hakkı talep eden mahkûma açıkça, ‘Sizi tedavi de etmeyeceğiz, hastaneye de götürmeyeceğiz’ denildiği, sık sık kameraların olmadığı hatırlatılarak tehditte bulunulduğu belirtilmektedir. Söz konusu iddialarla ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır?

4- Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, twitter hesabında 17.5.2017 tarihinde yaptığı paylaşımda “İşkence yapmak ya da yapana göz yummak en az müfterilik kadar alçaltıcıdır, onursuzluktur” demektedir. Sayın Yıldırım, bu sözlerinin gereği olarak, Tarsus Cezaevi ile ilgili 2016 yılından bu yana gündeme gelen işkence iddiaları konusunda herhangi bir soruşturma başlatmış mıdır? Bu iddiaları kamuoyunun gündemine taşıyan avukatlarla, rapor hazırlayan İnsan Hakları Derneği temsilcileri ile bir görüşme gerçekleştirilmiş midir? İlgili Cezaevinde iddialarla ilgili inceleme yapılmış mıdır? Vekillerimizin defaten sunduğu önergeler dikkate alınmış mıdır?