Tariş işçi direnişinin belgeseli çekildi

Tariş işçi direnişinin belgeseli çekildi

İzmir’de, 1980 darbesinden önce Tariş işçileri tarafından gerçekleştirilen büyük işçi direnişinin belgeseli çekildi. ‘Bir Makas Değişimiydi Tariş’ belgeselinin yönetmenliğini eski bir Tariş çalışanı olan Hülya Karcı üstlendi.

Tariş işçilerinin 1980 darbesinden önce İzmir’de  yaşadığı büyük direnişi konu edinen “Bir Makas Değişimiydi Tariş” belgeseli çekildi. Eski bir Tariş çalışanı olan yönetmen Hülya Karcı tarafından çekimleri gerçekleştirilen belgeselin müziklerini Hüsnü Arkan besteledi.

'BİR MAKAS DEĞİŞİMİYDİ TARİŞ'

Belgesel, Tariş bünyesindeki bir grup işçinin o dönem yaşadıkları değişimleri anlatırken dönemin siyasi, sosyal ve ekonomik yapısına da dikkat çekiyor.

Karcı, Türkiye’de yaşanan birçok hak mücadelesinden biri olan Tariş’i anlattığı belgeselini, “Bu belgesel film, 1978’de Tariş Üzüm İşletmesi’nde tanışmış ve 1980’deki Tariş direnişiyle hayatlarının dönüm noktalarından birini yaşamış bir grup gencin hikâyesidir” ifadeleriyle açıklıyor.

“Bir Makas Değişimiydi Tariş”in galası 13 Ekim’de saat: 16.00’da, Fuar 26 Ağustos Kapısı’nın yanındaki İzmir Sanat’ta yapılacak.

HÜLYA KARCI KİMDİR?

Manisa’ya bağlı Salihli’de dünyaya gelen Karcı, Dokuz Eylül Üniversitesi’nda dramaturji eğitimi aldı.

Serbest dramaturg, tiyatro pedagoğu, yazar, rejisör ve yönetmen olan Karcı; “Eylül Çocukları”, “Bir Ben Vardır Benden İçeri” ve “Bugün Dünden Daha Güzelsin” belgesel filmlerini çekti.

Karcı, “Eylül Çocukları” ile 21. Uluslararası Ankara Film Festivali’nin ulusal yarışma bölümünden “Profesyonel Alanda En İyi İkinci Film” ödülüne değer görüldü.