Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan 'şarbonlu gemi' açıklaması

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan 'şarbonlu gemi' açıklaması

Şarbonlu hayvan taşıdığı skandalının ortaya çıkması üzerine İspanya’ya gittiği açıklanan geminin İzmir’in Çeşme İlçesi'ne demirlediği Bakanlık tarafından doğrulandı.

İleri Haber

İstanbul’da Zeytinburnu açıklarında bekletilen ve Brezilya’dan getirilmiş şarbonlu hayvan taşıdığı belirtilen geminin tepkiler sonrası İspanya’ya doğru yola çıktığı ve boğazdan ayrıldığı açıklanmıştı.

Fakat CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, geminin Türkiye’den ayrılmadığını açıkladı.

[ih2]

CHP’li Şeker, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Tarım Bakanlığı tarafından İspanya’ya dogru hareket ettiği açıklanan Rahmeh gemisi Doğu Akdeniz’de 4 gün bekledikten sonra Türkiye’ye geri döndü ve Çeşme’ye doğru yaklaşıyor” dedi.

 

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Ardından Çeşme'ye demirlediği belirtilen gemiyle ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bir açıklama yapıldı. Bakanlık, geminin boş olduğu ve motor arızası sebebiyle bölgede bulunduğunu iddia etti. Bakanlık açıklaması şöyle:

"Bugün bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada İstanbul açıklarında bir süre bekleyen ve şarbon hastalığı taşıdığı iddia edilen Panama bandıralı Rahmeh adlı geminin Çeşme'de demirlediği ifadelerine yer verilmiştir.

Öncelikle şunu belirtmemiz gerekir ki, bahsi geçen geminin rotası Cebelitarık Boğazı'dır. Gemi Çeşme civarında uluslararası sularda motor arızası sebebi ile Çeşme Liman Başkanlığı'ndan makine parçası temini için izin istemiştir.

Bu sebepten boş olan gemi için rutin prosedürler gereği liman başkanlığınca Çeşme Hudutlar Merkez Sağlık Denetleme Merkez tabipliğinden sağlık kontrolü yapılması istenmiştir. Sağlık personeli tarafından bugün uluslararası sularda gemiye çıkılacak ve gemi personelinin sağlık yönünden kontrolü yapılacaktır. Sağlık personelinin uygun raporu vermesi doğrultusunda yine geminin uluslararası sularda ikmali ve arızası giderilecektir.

İLERİ HATIRLATIYOR

İleri Haber, İstanbul’da Ahırkapı açıklarında (Zeytinburnu'ya 1 mil, Bakırköy'e 2 mil mesafede) demirlemiş Rahmeh isimli hayvan taşıma gemisinde şarbon hastalığından telef olan hayvanlarIN öğütücüden geçirilip denize atıldığını gündeme getirmiş, olay büyük yankı uyandırmıştı. Skandalın ortaya çıkmasının ardından bakanlık açıklama yapmış, gemi apar topar İstanbul boğazından çıkarılmıştı.
[ih3]