Tarım Bakanlığı GDO'lu bir mısır ve 4 soya çeşidinin hayvan yeminde kullanılmasını onayladı

Tarım Bakanlığı GDO'lu bir mısır ve 4 soya çeşidinin hayvan yeminde kullanılmasını onayladı

Bu gün yayınlanan Resmi Gazetede, Tarım Orman Bakanlığı'ın genetiği değiştirilmiş bir mısır ile 4 soya çeşidi ve ürünlerinin hayvan yeminde kullanılmasına onay verdi. Hayvan yemi için verilen izin 10 yıl süreyle geçerli olacak.

Tarım Orman Bakanlığı’nın genetiği değiştirilmiş mısır ve soyanın hayvan yemi olarak kullanılmasına izin verilmesine ilişkin biyogüvelik kararları bugün Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bakanlık, aad-1 genini ihdiva eden genetiği değiştirilmiş "DAS-40278-9" mısır çeşidi ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanılmasını, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Derneği İktisadi İşletmesi ‘nin (BESD-BİR) başvurusu üzerine uygun buldu. Bakanlık, geçerlilik süresini 10 yıl olarak belirttiği kararın Bilimsel Risk Değerlendirme ve Sosyo-Ekonomik Değerlendirme komitelerinin hazırladığı raporlara dayanarak alındığını belirtti.

BESD-DER’in başvurularına istinaden Tarım Orman Bakanlığı, genetiği değiştirilmiş "A2704-12", "MON40-3-2" ve "MON89788" soya çeşitleri ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanılmasına izin verdi. Bakanlık, aynı komitelerin raporlarına dayanarak verdiği kararların geçerlilik süresinin 10 yıl olduğunu duyurdu.

Tarım Orman Bakanlığı, ayrıca HRP Dış Ticaret AŞ’nin başvurusu üzerine, 2mepsps,aad-12 ve pat genlerini ihdiva eden genetiği değiştirilmiş "DAS-44406-6" soya çeşidi ve ürünlerinin sadece hayvan yemlerinde kullanılmasına izin verdi. Bu kararın da geçerlilik süresinin yönetmelikler uyarınca 10 yıl olduğu belirtildi.