Tarihin en büyük kütüphane soygunu yapıldı

Tarihin en büyük kütüphane soygunu yapıldı

Kütüphane yetkilileri, nadir eserler koleksiyonlarında yapılan kontrol sırasında, pek çok kıymetli kitabın kayıp olduğunu fark etti. Kitapları çalan kişinin ise 1990’lı yıllardan bu yana kitap vurgununu sürdürdüğü anlaşılan arşiv görevlisi olduğu ortaya çıktı.

ABD’de bulunan Pittsburgh Carnegie Kütüphanesi’nde kütüphanecilik tarihinin en büyük soygunun yapıldığı ortaya çıktı.

İskoçyalı hayırsever Andrew Carnegie’nin adını taşıyan kütüphanelere dünyanın pek çok yerinde rastlayabilirsiniz. 2500’ü aşkın bir sayıya sahip bu prestijli kütüphanelerin en önemlilerinden biri, ABD’nin Pennsylvania eyaletindeki Pittsburgh kentinde yer alıyor. Pittsburgh Carnegie Kütüphanesi’nde yakın zamanda gerçekleştirilen bir sayım işlemi, kütüphanecilik tarihinin en büyük skandallarından birini ortaya çıkardı.

NADİR ESERLER KOLEKSİYONU ÇALINMIŞ

Kütüphane yetkilileri, nadir eserler koleksiyonlarında yapılan bir kontrol sırasında, pek çok kıymetli kitabın kayıp olduğunu fark etti.  Fakat çok geçmeden kaybın sorumluları yakalandı. Bir dönem kütüphanede nadir eserlerden sorumlu arşiv görevlisi olarak çalışan Gregory Priore’nin kıymetli kitapların satışına aracılık eden John Shulman’la birlikte 8 milyon doları aşan bir vurguna imza attığı ortaya çıktı.

1990’LARDAN İTİBAREN KİTAP VURGUNU

New York Times gazetesinin haberine göre bu “ortaklık” 1990’larda başlamış ve yıllar yılı devam etmişti. Uzmanlar, böylesine bir vurgunun uzun süre açığa çıkmamasını, nadir eserler piyasasında işlerin tamamen prestijli isimler ve güven üzerinden yürümesine bağlıyor.

12 EKİM’DE MAHKEME BAŞLIYOR

Priore’nin, sattıkları kitaplara özel bir mühür basarak “Carnegie Kütüphanesi koleksiyonundan ayrılmıştır” ibaresi eklemesi de işlemleri kolaylaştırmış olmalı elbette. Schulman ve Priore’nin duruşması 12 Ekim’de başlayacak. Çalınıp diğer koleksiyonerlere satılan kitaplardan 1 milyon dolar gibi bir paraya tekabül eden bölümü kütüphaneye geri kazandırılırken, geri kalan kitapların akıbeti şimdilik meçhul.

300’E YAKIN DEĞERLİ KİTAP

Kayıp 300’e yakın kitap arasında Isaac Newton’ın Principia’sının 1687 tarihli bir kopyası ve George Washington’ın günlüklerinin nadir bulunan bir kopyası da yer alıyor.

Gregory Priore'nin arşivde çekilmiş bir fotoğrafı 
(1999, Sammy Dallal, Associated Press)

DAHA FAZLA