Tarihi İstanbul Surları yazı tahtasına çevrildi!

Tarihi İstanbul Surları yazı tahtasına çevrildi!

Doğu Roma İmparatorlu döneminden kalma Tarihi İstanbul Surları, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bir kısmı yıkılan, bir kısmı da tahrip olan surlar, sprey boyayla yazılan yazılarla donatılmış durumda.

Doğu Roma İmparatorluğu döneminden günümüze kadar ulaşan 16 asırlık Tarihi İstanbul Surları, son yıllarda sur duvarlarında oluşan tahribat ve tehlike nedeniyle sık sık gündeme geliyor.

Tarihi surlar, İstanbul'un simgeleri arasında yer alıyor. Asırlara meydan okuyarak günümüze kadar ulaşsa da, surların bakımsızlığı ve kapsamlı bir restorasyonun yapılamamış olması bu tarihi mirasın bazı bölümlerinde ağır tahribat oluşması, bazı noktalarda duvarların tamamen yıkılmasıyla sonuçlandı.

YAZI TAHTASINA DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ

Tarihi İstanbul Surları'nın karşı karşıya olduğu bir diğer problem ise, taş duvarlara sprey boya ile yazılan yazılar. Üç bölümden oluşan ve yaklaşık 20 kilometrelik uzunluğa sahip surlara sprey boya ile verilen tahribata, hemen hemen her bölümde rastlamak mümkün. Surların, günümüzde de Fatih ilçe sınırları içerisinde kalan Topkapı semtinde bulunan bir burcunun tepesindeki duvarların adeta yazı tahtasına dönmüş olması, tarihin izlerine sprey boyalı tahribatın ne denli ciddi olduğunu kanıtlıyor.(DHA) 

DAHA FAZLA