Tarihi gün: Falcon Heavy canlı yayında uzaya fırlatıldı

Tarihi gün: Falcon Heavy canlı yayında uzaya fırlatıldı

SpaceX en büyük roketi Falcon Heavy’yi canlı yayında uzaya fırlattı. Taşıdığı Tesla Roadster ile David Bowie'nin Space Oddity şarkısı eşliğinde Mars'a doğru yol alıyor.

SpaceX ve Tesla şirketlerinin kurucusu Elon Musk, şimdiye kadar yapılmış en güçlü roketlerden birinin içerisine Tesla Roadster koyarak Mars'a gönderdi. Fırlatma sonrası kapsülden ayrılan roketler ise dünyaya döndü. Fırlatmanın başarılı olduğu öğrenildi.

Falcon Heavy roketinin kapsülünde yer alan Tesla aracının yaklaşık 6 ayda Mars'a ulaşması planlanıyor. Saatte 40 bin kilometre hıza ulaşacak. Bu hız, ses hızından da fazla. Üstü açık Tesla aracının içinde aynı zamanda SpaceX tarafından tasarlanan bir uzay giysisi de bulunuyor.

SpaceX CEO’su Elon Musk, fırlatma öncesinde basın mensuplarıyla sürece dair detayları paylaştı ve olası riskleri hatırlattı.

Teknoblog'un haberine göre Falcon Heavy, fırlatıldıktan sonra 6 saat boyunca jeosenkronize Dünya yörüngesinde ilerleyecek. Dünya’nın dönüşünü takip eden bu yörünge, uyduların yerinde kalmasını sağlıyor. Yolculuğun bu aşaması, ulusal güvenlik görevlerine yönelik bir tanıtım hamlesi niteliğini taşıyor. SpaceX böylelikle roketin doğrudan jeosenkronize Dünya yörüngesine teslimat yapabileceğini göstermiş olacak.

Bu aşamadan sonra roketin trans-Mars enjeksiyon motoru çalışmaya başlayacak. Falcon Heavy’nin üst kısmı kendisini eliptik bir yörüngeye yerleştirecek. Bir parça Dünya’nın yörüngesinde kalacak. Diğeri ise Mars’ta olacak. Musk, bu sistemi “Dünya-Mars Döngüsü” şeklinde tanımlıyor. Ancak görsel bir destek olmadan bu sistemin işleyişi konusunda somut bir fikir edinmek zorlaşıyor. Eğer her şey yolunda giderse, Falcon Heavy Dünya’dan 400 milyon kilometre uzaklaşacak ve 1 milyar yıl boyunca yörüngede kalacak. Bir adet Tesla Roadster taşıyacak roketin “kızıl gezegen” olarak bilinen Mars’a daha fazla yaklaşması ise beklenmiyor.

 

 

DAHA FAZLA