Tarihçilerin SGK'ya Atanması Meclis Gündeminde

Tarihçilerin SGK'ya Atanması Meclis Gündeminde

Konuyla ilgili Meclis'e verilen soru önergesinde atamaların gerekçeleri ve kurumların yapıları hakkında bilgi istenildi.

Tugay Candan 

Cumhurbaşkanı kararnamesiyle kapatılarak "Devlet Arşivleri Başkanlığı" olan Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nde Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı çalışanı Sinan Çuluk'un Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK); yine Müdürlük'te görevli Ortadoğu Uzmanı bir tarihçinin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne, Birinci Meclis konusunda uzman bir diğer çalışanın da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na atanması Meclis gündemine taşındı.

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nde çalışan 524 kişiden 300’ünün farklı kurumlara atanmasıyla ilgili CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen tarafından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verildi. 

'BİLİME VE LİYAKATE UYGUN DEĞİL'

Önergesinde bu değişikliklerin bilime ve liyakate uygun olmadığını ifade eden Antmen “Bu kadro değişiklikleri ve kaydırmaları; Türkiye’de yapılan ve yapılacak olan, tarih başta olmak üzere bilimsel çalışmalara ciddi zarar verecektir” dedi.

'GEREKÇE NEDİR?'

Antmen’in önergesinde yer alan sorular şu şekilde;

- Bahsi geçen iddialar çerçevesinde; Ortadoğu uzmanı bir tarihçinin SGK’ya, Ortadoğu Uzmanı bir bilim insanının Tapu Kadastro Genel Müdürlüğüne, Birinci Meclis konusunda uzman bir kişinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına atanmasının gerekçesi nedir?

- Görevden alınan tecrübeli arşiv, tarihçi ve bilim insanlarının yerlerine kimler, ne şekillerde atanmıştır? Bu kişilerin özellikleri nedir?

- 24 Haziran 2018 tarihinden bu yana kamuda kaç personelin görev yeri değiştirilmiştir? Bunlar nelerdir?

- Üzerinde çalışılmakta olan Osmanlı Arşivlerindeki belge sayısı kaçtır? Kaç belge daha çevrilmeyi ve aydınlatılmayı beklemektedir?

- Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı bundan sonra çalıştırılacak mıdır? Çalıştırılacaksa ne şekilde, hangi örgütsel yapıyla, hangi ad ile ve kimler tarafından araştırmalara devam edecektir?