Tanrıkulu'nun Cumartesi Anneleri Yayınına 'Erişim Yasağı'

Tanrıkulu'nun Cumartesi Anneleri Yayınına 'Erişim Yasağı'

CHP'li Sezgin Tanrıkulu'nun Periscope üzerinden yapacağı 'Cumartesi Anneleri' yayınına gelen erişim yasağı üzerine Tanrıkulu, "Bu yasak, medya ve ifade özgürlüğünün açık ihlalidir" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun, Periscope üzerinden canlı yayınla gündemi değerlendirdiği ve 34 haftadır devam eden programı, Süper Toto Süper Lig maçlarının oynandığı sürede Periscope’a erişim yasağı uygulanması nedeniyle bu hafta Facebook üzerinden yapıldı.

“21/21” programının 35’nci bölümünün konusu "Cumartesi Anneleri"ydi. Periscope üzerinden Galatasaray Meydanı’nda yaşananlara ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamalarına karşı görüşlerini ifade edememesine tepki gösteren Tanrıkulu, “Bu yasak, medya ve ifade özgürlüğünün açık ihlalidir” dedi.

‘TÜRKİYE’DE YARGININ GELDİĞİ NOKTA BU’

İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesince, yayın hakları Digitürk’e ait Süper Toto Süper Lig maçlarının oynandığı sürelerle sınırlı olmak üzere, Periscope’a erişim yasağı uygulanmasına karar verilmişti. Yayıncı kuruluşun başvurusu sonrası mahkemenin aldığı kararla yayınını Periscope üzerinden yapamayan Tanrıkulu, haber alma hakkı ile ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini söyledi.

“Türkiye’de yargının, özgürlük anlayışının geldiği nokta bu” diyen Tanrıkulu, mahkemenin kararını eleştirerek, “Bir yargıcın bunu düşünmeden sadece Digitürk gibi bir şirketin talebine teslim olması, başka yurttaşlarımızın ifade özgürlüğünü, haber alma hakkını engellemiş olması başka bir alan üzerinden de nasıl yasakçı olduğunu çok açık bir şekilde gösteriyor” diye konuştu.

TANRIKULU'DAN '700. HAFTA' DEĞERLENDİRMESİ

Tanrıkulu, Periscope üzerinden yayınlanamayan ve konusu Cumartesi Anneleri olan programında, Galatasaray Meydanı’ndaki oturma eyleminin 700’üncü haftasında yaşananlara ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamalarına karşı şu değerlendirmeyi yaptı:

'İÇİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞTÜM'

Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile 700. hafta gerçekleşen oturma eylemine müdahale edilmesine ilişkin görüşmesini "Toplumda vicdan sahibi hiç kimse Cumartesi Anneleri’nin bu çığlığına sessiz kalmadı ve 700’üncü haftada Galatasaray’daki meydanda toplanma çağrısı yaptılar. Barışçıl, sivil ve adalet çağrısını o meydanda Cumartesi Anneleri tekrarlayacaklardı.

Cumartesi sabahı yasak kararı bildirildi. Ben de 10:00 gibi haberdar oldum bu yasaktan, meydana geldim. İçişleri Bakanı ile telefonda görüşme yaptım. Bu yasaktan bilgisi olduğunu ve kendilerinin bilgisi dahilinde bunun yapıldığını, 700’üncü buluşmaya terör örgütlerinin muhatap olduğunu ifade etti. Maalesef kendisi yasağın devam edeceğini söyledi" şeklinde aktardı.

'TEKME İLE İNSANLARIN KAFASINA VURUYORLARDI'

Duvar'da yer alan habere göre 700. haftada yaşananları anlatan Tanrıkulu, "Cumartesi Anneleri gözaltına alındı ve gözaltına alınanlardan bir tanesi de Emine Ocak’tı. Hasan Hocanın annesi araca kadar götürüldü. Israrımız sonrası arabadan indirdiler. O saatten sonra da ağır muameleye tabi tutuldu alınanlar. Kabul edemeyeceğim davranışlarla karşı karşıya kaldım. Bana bu şekilde davranan polisleri uyardım. Akıldan uzak davranış içerisindeler, geçmişten hiç ders almamışlar. Tekme ile kalkanların arkasında insanların kafalarına vuruyorlardı. Ben vurmayın dedikçe kalkanları kapatıp vurmaya çalışıyorlardı" ifadelerini kullandı.