Tanrıkulu'ndan kapatma davasına tepki: Darbe mekaniğinin adımları

Tanrıkulu'ndan kapatma davasına tepki: Darbe mekaniğinin adımları

 CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi ve HDP’ye kapatma davası açılmasını “darbe mekaniğinin adımları” olarak yorumladı. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Yargıtay’ın HDP hakkında kapatma davası açması ve Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergeriloğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine tepki gösterdi. Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Tanrıkulu, hem kapatma davasının hem de Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi kararının aynı günde verilmesinin tesadüf olmadığını söyledi. Tanrıkulu, her iki kararında Anayasaya aykırı olduğunun altını çizerek, kararların demokrasiye darbe olduğunu belirtti.

AKP'NİN ÇARESİZLİĞİ

Milletvekilliğin düşürülmesi, dokunulmazlıkların kaldırılması ve parti kapatmaların “darbe mekaniğinin adımları” olarak yorumlayan Tanrıkulu, devamında şunları söyledi: “Darbeler sadece askeri yöntemlerle yapılmaz. Seçilmiş parlamenterlere karşı seçme ve seçilme hakkının ortadan kaldırılması, demokratik rejimin vazgeçilmez unsuru olan ve demokratik temsilin simgesi olan siyasi partilerin kapatılma girişimleri veya kapatılmaları, demokrasilerde kabul edilmezdir. Türkiye bu pratikleri geçmişte çok yaşamıştır. Ve sürekli bundan zarar görmüştür. Daha önce tekrarlanan ve Türkiye’nin barışına, hizmet etmeyen bu uygulamaların AKP tarafından yeniden gündeme ve buna sarılmak istenmesi bulundukları çaresizliğinde aynı zamanda işaretidir. 6 milyon oy almış HDP’ye karşı, yerel yönetimlerdeki temsilin kayyımlarla engellenmesinden sonra milletvekilliklerin düşürülmesi ve siyasi partinin kapatılma girişimi sonuçta bir halkın demokratik temsilinin önünün kesilmesinin anlamını taşır. Bunun Türkiye’yi getireceği sonuçları doğru olmadığını düşünüyorum. Biz demokrasi için, barış için, adalet için birlikte mücadele etmeye ve dayanışmaya devam edeceğiz.”