Tanrıkulu’dan ‘ekonomik sıkıntılar sebebiyle artan intiharlar araştırılsın’ talebi

Tanrıkulu’dan ‘ekonomik sıkıntılar sebebiyle artan intiharlar araştırılsın’ talebi

CHP’li Sezgin Tanrıkulu, geçim sıkıntısı sebebiyle meydana gelen intiharların önlenebilmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

İleri Haber

Ekonomik sıkıntılar sebebiyle intiharlardaki büyük artışa dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, intiharların önlenebilmesi için 81 ildeki tüm yurttaşları kapsayan reel çözüm önerilerinin belirlenmesi talebiyle Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.

AKP iktidarlarında, bakanlıkların çeşitli istatistiki verileri açıklamaktan imtina ettiğini söyleyen CHP’li Sezgin Tanrıkulu, daha önce konuya ilişkin Adalet Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine “Bakanlığımızda soru önergesine konu edilen hususlarda ayrıntılı istatistiki veri bulunmamaktadır“ şeklinde yanıt verildiğini söyledi.

‘ÜZERİ ÖRTÜLMEK İSTENİRCESİNE YOK SAYILIYOR’

Önergesinde, geçim sıkıntısı sebebiyle meydana gelen intiharları aktaran Tanrıkulu, ‘’Son 14 aydır pandemi ile birlikte artan işsizlik, ekonomik sıkıntılar sebebiyle Türkiye’nin dört bir yanında intihar eden vatandaşlarımıza yönelik haberler medyada çok az yer bulmaktadır. Yaşanan intiharlar ve şüpheli ölümlerin üzeri adeta örtülmek istenircesine AKP hükümetleri döneminde görmezden gelinmekte ve yok sayılmaktadır’’ ifadelerini kullandı.

‘YAŞANAN DERİN UMUTSUZLUK İNTİHARLARI ARTIRIYOR’

2002 - 2019 yılları arasında 17 yılda 53 bin 784 kişinin intihar ederek yaşamına son verdiğini kaydeden CHP’li Tanrıkulu, şunları söyledi:

AKP hükümetlerinin ilk döneminde 3Y (yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklar) ile mücadele edecekleri ifade edilmişken, gelinen noktada Türkiye yoksullaşmış, ülkede yaşanan yolsuzluklar ayyuka çıkmış ve genelgeler, KHK’lar ile Türkiye’de peş peşe “yasaklar” ifade edilmiştir.

Özellikle yoksulluk ve beraberindeki umutsuzluğu çözebilecek politikalar uygulanmadığından yaşanan “derin umutsuzluk” intiharları artırmaktadır.

MECLİS ARAŞTIRMASI TALEBİ

Bundan sonra benzer intiharların yaşanmaması, ailelerin acı ile yıkılıp dağılmaması için ivedi somut ve sürekli ekonomik tedbirlerin alınıp, 81 ilde tüm vatandaşları kapsayan reel çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98’inci, TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105. maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.

DAHA FAZLA