Tanrıkulu: Kötü muamele ve işkence hükümetin arkasında durduğu bir eylem biçimi

Tanrıkulu: Kötü muamele ve işkence hükümetin arkasında durduğu bir eylem biçimi

Artan bekçi ve polis şiddetini değerlendiren CHP’li Sezgin Tanrıkulu, ‘’Eskiden kötü muamele ve işkence çok gizli yapılırdı ama AKP iktidarında, özellikle açık yerlerde göstere göstere kötü muamele ve işkence yapılıyor ki toplumda bir korku yaratılsın’’ ifadelerini kullandı.

İleri Haber

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, artan bekçi ve polis şiddeti ile İzmir Geri Gönderme Merkezi’nde sığınmacıların darp edilmesini MST TV’de yaptığı yayında değerlendirdi.

Ülkenin dört bir yanında bekçi ve polis şiddeti artarak devam ederken, son olarak Süper Lig’de Beşiktaş’ın şampiyon olması sonrası takımın taraftarlarının kutlama yapmak için sokaklara çıkmasıyla birçok farklı şehirde bekçi ve polislerin, taraftarlara adeta işkence uyguladığı görüntüler ortaya çıkmıştı.

İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde (GGM) ise sığınmacıların 11 Mayıs’ta görevliler tarafından odaları basılarak darp edildiği iddia edilmiş, işkence iddiaları sağlık raporlarıyla da kanıtlanmıştı.

‘BAKANLIK BU AĞIR İNSAN HAKLARI İHLALLERİ KONUSUNDA ETKİN TUTUM ALMALI’

Bu konulara ilişkin bugün MST TV üzerinden bir yayın yapan CHP’li Sezgin Tanrıkulu, mahalle bekçileri ile ilgili yasa Meclis'te geçen yıl görüşülürken itirazların ifade edildiğini ve zor kullanma, silah kullanma yetkisinin bu kadar çok genişletilmesinin doğru olmadığını daha önce de söylediklerini belirtti.

İçişleri Bakanlığı’nın bu ağır insan hakları ihlalleri konusunda etkin bir tutum alması gerektiğini söyleyen Tanrıkulu, hükümetin, bakanlıkların zor kullanma, işkence, kötü muamele konusunda açıklama yapmaları gerektiğini ifade etti.

‘KÖTÜ MUAMELE VE İŞKENCE HÜKÜMETİN ARKASINDA DURDUĞU BİR EYLEM BİÇİMİ’

‘’Açıklama yapmıyorlar, neden yapmıyorlar?’’ diye soran Tanrıkulu şöyle devam etti:

‘Biz polisin, güvenlik güçlerinin şevkini kırarız’ diyorlar. Onların açıklama yapmaması polislere, güvenlik güçlerine zor kullanma yetkisi olan herkese büyük bir güç veriyor ve o güçle de bütün bu eylemleri yapmaya devam ediyorlar.

Eskiden kötü muamele ve işkence çok gizli yapılırdı, insanların kimlikleri ortaya çıkmasın denilirdi, özellikle güvenlik güçlerinin. Ama AKP iktidarında, son yıllarda özellikle açık yerlerde göstere göstere kötü muamele ve işkence yapılıyor ki toplumda bir korku yaratılsın. Hükümet de bakanlıklar da tek açıklama yapmıyorlar.

Tek tük sosyal medyada gündem olursa, biz gündeme getirirsek açığa alma gibi hadiseler oluyor. Ama sistematik olarak kötü muamele ve işkence bu hükümetin bir politik tutum olarak arkasında durduğu bir eylem biçimi maalesef. Türkiye'nin her yerinde, her gözaltı merkezinde, cezaevlerinde kötü muamele ve işkence bir idari pratik olarak uygulanmaya devam ediyor.