Tanal hakkında suç duyurusunda bulunuldu; 2 jandarma açığa alındı

Tanal hakkında suç duyurusunda bulunuldu; 2 jandarma açığa alındı

Jandarma Genel Komutanlığı açıklama yaptı.

İleri Haber

Jandarma Genel Komutanlığı, Akbelen'de Mahmut Tanal'ın görmek istediği karara karşın kaçan 2 jandarma erinin açığa alındığını açıkladı. Tanal'a "provokasyon" suçlamasında bulunulurken, suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi. Akbelen'de direnenlere de "provokatör" denildi.

Ağaçların kesilmesine karşı direnişin devam ettiği Akbelen'de yurttaşlarda kimlik bilgilerinin talep edilmesine tepki gösteren ve karara ilişkin evrakları görmek isteyen Mahmut Tanal hakkında Jandarma Genel Komutanlığı açıklama yaptı. İçişleri Bakanlığı "Jandarma eşkıyalarla mücadele eder" sözleri ile Tanal hakkında hukuki süreç başlatıldığını açıklarken, Jandarma Genel Komutanlığı da suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

'TAHKİKAT HEYETİ GÖREVLENDİRİLDİ' DENİLDİ; TÜM İŞLEMLERİN HUKUKA UYGUN OLDUĞU SAVUNULDU

Jandarmanın açıklamasında, 2 jandarma personelinin de açığa alındığı belirtildi. Görev yerinin emir ve talimata aykırı şekilde terk edilmesi nedeniyle kararın alındığı belirtildi. Ayrıca, Tanal'ın görmeyi talep ettiği, yurttaşların kimlik bilgilerinin sorulmasına ilişkin karar için de "Meydana gelen olaylara ilişkin hukuka aykırı davranan jandarma personeli olduğu iddialarını araştırmak üzere Jandarma Genel Komutanlığınca bölgeye idari tahkikat heyeti görevlendirilmiştir" denildi ve bu yönde yazılı bir karar olmadığı ortaya çıktı.

MAHMUT TANAL'A 'HAKARET' VE 'PROVOKASYON' SUÇLAMASI

Buna karşın açıklamanın devamında ise hukuka uygun tedbirlerin uygulandığı ve Tanal'ın provokatif davranışlarda bulunduğu öne sürüldü. Hakaret etmekle de suçlanan Tanal hakkında suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.

İlgili bölümde, şu ifadeler yer aldı:

"Milletvekili Mahmut Tanal 29 Temmuz 2023 günü çalışma alanına gelerek yasal mevzuat çerçevesinde ve hukuka uygun olarak aldığı tedbirleri yerine getiren tarihi şan ve şerefle dolu Jandarma Teşkilatı'nın personeline saldırgan ve provokatif davranışlarda bulunmuştur. Kahraman Türk Jandarmasına karşı sarf etmiş olduğu mesnetsiz ve hakaret içeren söylemlerinden dolayı milletvekili Mahmut Tanal hakkinda adli mercilere suç duyurusunda bulunulmuş olup hukuki süreç kararlılıkla takip edilecektir."

AKBELEN'DEKİ DİRENİŞÇİLERE 'PROVOKATÖR' DENİLDİ

Açıklamada, Akbelen Direnişi'nde gözaltına alınanlar için "provokatör" denilirken, Tanal'ın kimlik bilgilerinin sorulmasına ilişkin karar