Tampon bölgede kalan IŞİD'liyle ilgili Soylu'dan açıklama: 'Hakkımız var'

Tampon bölgede kalan IŞİD'liyle ilgili Soylu'dan açıklama: 'Hakkımız var'

Soylu tampon bölgede kalan IŞİD'liye ilişkin, "Biz belgesini düzenleyip sınır dışı ettik. Yunanistan'ın da almama hakkı var ve almadı. Ancak bizim de geri almama hakkımız var" açıklamasını yaptı.

Türkiye ve Yunanistan arasındaki tampon bölgede kalan IŞİD’liye ilişkin açıklamalarda bulunan Soylu, “Biz belgesini düzenleyip sınır dışı ettik. Yunanistan'ın da almama hakkı var ve almadı. Ancak bizim de geri almama hakkımız var” dedi.

Türkiye’de yakalanarak Yunanistan kara sınırından “deport” (sınır dışı) edilen IŞİD’li terörist, ara bölgeye geçip Yunanistan gümrüğüne başvurdu. Yunan makamları tarafından reddedilince ara bölgede kalan IŞİD’liyle ilgili detayları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sözcü gazetesinden  Deniz Zeyrek’e anlattı.

‘GERİ ALMAMA HAKKIMIZ VAR’

IŞİD’linin seyahat belgesi düzenlenerek Yunanistan'a gitmek üzere sınır dışı edildiğini anımsatan Soylu şu bilgiyi paylaştı:

“Uluslararası hukuk, kendi ülkesine (ABD) gitmek istemeyen bu şahıslara üçüncü bir ülke seçme hakkı tanıyor. Bu terörist de Hollanda ya da Yunanistan deyip Yunanistan'ı seçti. Biz belgesini düzenleyip sınır dışı ettik. Yunanistan'ın da almama hakkı var ve almadı. Ancak bizim de geri almama hakkımız var.”

Soylu, “Peki arada kalanların sayısı artarsa ne olacak?” sorusuna ise, “Artsın, biz göndermekte kararlıyız” karşılığını verdi. Türkiye'de geri kabul merkezinde 250, Suriye harekatı ile kontrol altına alınan bölgede 850 ve Türkiye'deki cezaevlerinde 1180 IŞİD'linin olduğunu söyleyen Soylu, IŞİD’lilerin 30 değişik ülkenin vatandaşları olduğunu ifade etti. Türkiye'nin Avrupa Birliği ve bazı ülkelerle imzaladığı “Geri kabul anlaşmaları” ilgili BM Güvenlik Konseyi kararı ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8. maddesinin Türkiye'ye bu kişileri ülkelerine iade etme hakkını tanıdığını söyleyen Soylu, “Anlaşmaların gereğini yapıyoruz” dedi.

‘TEK BAŞLARINA GÖNDERİYORUZ’

Muhatap ülkelerin IŞİD'lileri teslim almak için ekip göndermek zorunda olduğunu vurgulayan Soylu, şöyle konuştu:

“Cezaevlerinde bulunanları polis eşliğinde gönderiyoruz. Ancak diğerlerini uçağa bindirip tek başlarına gönderiyoruz. Bu bizim hakkımız. Uluslararası anlaşmalara dayanarak prosedürü uyguluyoruz.”