Taliban'dan yine bir eğitim açıklaması

Taliban'dan yine bir eğitim açıklaması

Ilımlı bir politika sergileyeceklerini söyleyen Taliban, kadınların erkeklerle aynı sınıfta eğitim almasını engelleyerek, sadece ‘İslami usullere’ göre örtünenlerin eğitime devam edeceğini duyurdu.

Cihatçı terör örgütü Afganistan’dan yeni hükümetin kurulmasının ardından, 11 Eylül saldırılarının yıl dönümünde Cumhurbaşkanlığı sarayına Taliban bayrağı çekildi. Bu durum, yeni rejimin resmen yürürlüğe girmesi olarak yorumlandı.

Cihatçı hükümetin Yüksek Eğitim Bakanı Abdulbaki Hakkani de bugün bir basın toplantısı düzenleyerek yeni uygulamaları duyurdu.

Zamanı 20 yıl geriye götürmek istemediklerini söyleyen Hakkani, sözlerinin tam tersi olarak kadınları örtünmesinin zorunluğu olduğunu açıkladı. Açıklamaya göre, kadınlar üniversiteye gidebilecek ancak bunun için ‘İslami usuller’ uyarınca giyinmeleri gerekiyor. ‘Örtünmenin’ tam olarak neyi kapsadığı ise henüz belirsiz.

KADININ SPOR YAPMASI YASAK

Taliban kadınlarla ilgili politikalarında değiştiğini savunsa da Afganistan’da geçtiğimiz günlerde kadınların spor yapması yasaklandı. Ayrıca eşit haklar için gösteri düzenleyen kadınlara Taliban mensuplarında saldırıda bulunuldu.

İlk iktidarında müzik ve sanatın tamamen yasak olmasına rağmen şu ana kadar Afganistan'daki televizyonlar faaliyet göstermeye ve haber kanallarında kadın sunuculara yer verilmeye devam edildi.

Öte yandan yeni açıklanan hükümet tamamen erkeklerden oluşuyor. Afgan gazeteciler Taliban polisi tarafından dövülürken kadınların düzenlediği gösteriler güç kullanılarak dağıtıldı.

Afganistan'da ilk ve orta dereceli okullarda Taliban öncesinde de kızlar ve erkekler ayrı ayrı eğitim görülüyordu. Liselerde kızların dizlerine kadar inen tunik giymesi ve beyaz başörtüsü takması zorunluydu. Kot pantolon, makyaj ve takı kullanmak yasaktı.