Taliban'dan Türkiye'ye ret: 'Askerlerinizi çekin'

Taliban'dan Türkiye'ye ret: 'Askerlerinizi çekin'

Reuters'ın haberine göre, Taliban'ın Doha'daki sözcüsü Suheyl Shaheen’e telefon mesajı aracılığıyla Türkiye’nin önerisi soruldu.

Taliban, Ankara’nın “Kabil Havalanı’nın güvenliğini biz sağlayalım” önerisini ret cevabı verdi. Taliban sözcüsü Shaheen, “Türkiye son 20 yılda NATO güçlerinin bir parçasıydı, bu nedenle ABD'yle 29 Şubat 2020'de imzaladığımız anlaşma uyarınca çekilmeliler” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO güçlerinin çekilmesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ‘siyasi, mali ve lojistik destek’ karşılığında Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda güvenliği saylayabileceğini söylemişti. Akar, bu konuda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yetkilileriyle görüştüklerini de aktarmıştı.

Reuters'ın haberine göre, Taliban'ın Doha'daki sözcüsü Suheyl Shaheen’e telefon mesajı aracılığıyla Türkiye’nin önerisi soruldu. Shaheen, Türk askerlerinin çekilmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye son 20 yılda NATO güçlerinin bir parçasıydı, bu nedenle ABD'yle 29 Şubat 2020'de imzaladığımız anlaşma uyarınca çekilmeliler” dedi.

Sözcü ayrıca, “Diğer taraftan Türkiye büyük bir İslam ülkesi. Afganistan'ın tarihi bağları var. Gelecekte yeni bir İslami hükümet kurulduğunda onlarla yakın ve iyi ilişkiler içinde olmayı umuyoruz” diye konuştu.