Taliban ve ABD, Katar’ın başkenti Doha’da görüşecek

Taliban ve ABD, Katar’ın başkenti Doha’da görüşecek

ABD öncülüğündeki koalisyonun Afganistan’dan çekilmesinden sonra iki taraf arasında yapılacak görüşmede birçok önemli başlığın ele alınması bekleniyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Taliban yetkililerinin onayladığı bilgilere göre, cumartesi ve pazar günleri ABD ve Taliban arasında Katar’ın başkenti Doha’da görüşme yapılacak. Toplantıda, ülkedeki yabancı ülke vatandaşlarıyla Afgan vatandaşların tahliyesinin yanı sıra “aşırılık yanlısı” grupların kontrol altına alınmasının konuşulması bekleniyor.

Associated Press’te yer alan habere göre, Taliban sözcüsü Suhail Shaheen’in de doğruladığı bu görüşme ABD'nin 20 yıllık Afganistan işgali sonrası ülkeden çekilmesi ve Taliban’ın Afganistan’da kontrolü ele almasının ardından iki taraf arasında yapılacak ilk görüşme olacak.

Hafta sonu yapılacak görüşmelerde iki tarafın büyüyen tehdidin nasıl üstesinden gelineceğini tartışacağı kesin gibi görünüyor. Taliban, ABD'nin terörle mücadele yardımını istemediğini söyledi ve Washington'u ülke sınırlarının dışından Afgan topraklarına yönelik herhangi bir "ufuk ötesi" saldırıya karşı uyardı.