Taliban, kadınların eylemini takip eden gazetecilere saldırdı

Taliban, kadınların eylemini takip eden gazetecilere saldırdı

Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban'a karşı eğitim hakları için yürüyen kadınların eylemini takip eden gazetecilere, Taliban militanları saldırdı.

Radikal İslamcı Taliban tarafından yönetimin ele geçirildiği Afganistan'ın başkenti Kabil'de, kadınların düzenlediği eylemi takip eden gazetecilere Taliban saldırdı. 

Kabil'de Eğitim Bakanlığı önünde toplanan 20 kadın eylemci, Maliye Bakanlığı'na kadar eğitim hakları için yürüdü. Yaklaşık 1.5 saat süren eyleme müdahale olmadı. Ancak Taliban üyeleri eylemi takip eden aralarında Türkiyeli bir gazeteci Bülent Kılıç'ın da bulunduğu basın mensuplarına müdahale etti. Gazetecilere silah dipçiği ile vuran Taliban militanları, muhabirlere tekme atarak küfür etti.

Bülent Kılıç, kişisel Twitter hesabından söz konusu anlara ilişkin kısa bir video da yayımladı.

Protesto sırasında "Eğitimi politize etmeyin" sloganı atan kadınlar, "Ne eğitim ne çalışma hakkımız var", "İşsizlik, fakirlik, açlık" yazılı pankartlar taşıdı.

'EVDEN ÇIKIN VE HAKLARINIZ UĞRUNA MÜCADELE EDİN'

Euronews'in haberine göre eylemin organizatörlerinden Zahra Mohammadi, basına verdiği demeçte aldıkları risklerin farkında olduklarını ama susmayacaklarını belirterek, "Gördüğünüz gibi Taliban ne basına ne de kadınlara saygı duyuyor. Tüm kız çocukları ve kadınlara sesleniyorum, korkmayın. Aileniz izin vermese bile evden çıkın ve kendi haklarınız için uğruna mücadele edin" ifadelerini kullandı.

Taliban militanları eylem boyunca ağır silahlarla kadınlara eşlik ederken, eylemcilere yaklaşık bir buçuk saat süre tanıdı.

Ağustos ayında Afganistan'da kontrolün Taliban'a geçmesinin ardından lise çağındaki kız çocuklarının okula gitmesi engellenirken, ülkede birçok çalışan kadın rejim değişiminden sonra hala işlerine dönemedi.

DAHA FAZLA