Taliban açıkladı: 'Kadınlar üniversitelerde erkek hocalardan ders alamayacak, karma eğitim olmayacak'

Taliban açıkladı: 'Kadınlar üniversitelerde erkek hocalardan ders alamayacak, karma eğitim olmayacak'

Taliban'ın Yüksek Öğrenim Bakanı Abdül Baki Hakkani, kadınların üniversiteye gidebileceğini ancak erkek hocalardan ders alamayacağını açıkladı. Hakkani ayrıca karma eğitim olmayacağını söyledi.

Afganistan'da ülke yönetimini ele geçiren cihatçı Taliban örgütünün Yüksek Öğrenim Bakanı Abdül Baki Hakkani, Afganistanlı kadınların üniversiteye gidebileceklerini ancak erkeklerle birlikte aynı sınıflarda ve erkek hocalardan ders alamayacaklarını açıkladı.

Bununla birlikte, Taliban hükümeti eğitim politikaları için henüz bir çerçeve oluşturmadı, ancak yeni kuralların İslami şeriat yasalarına dayanacağını açıkladı. Taliban'ın kadınların okumasına ve çalışmasına izin vereceğinden emin olunsa da ülkenin geçmişteki yönetimi, kadın ve azınlık haklarının ciddi şekilde kısıtlamıştı.

'ŞERİAT KURALLARINA GÖRE'

Hakkani yaptığı açıklamada, "Afganistan halkı, karma eğitimin esas alınmadığı bir ortamda, şeriat kanunları ışığında yüksek öğrenimlerine güvenlik içinde devam edecek” dedi.

Hakkani ayrıca, İslami bir müfredat oluşturmak ve diğer ülkelerle rekabet edebilmek için müfredatta değişiklikler yapılacağını da sözlerine ekledi.