Taksim İlkyardım Hastanesi’nde yangın: Yangın yönetmeliği neden uygulanmıyor?

Taksim İlkyardım Hastanesi’nde yangın: Yangın yönetmeliği neden uygulanmıyor?

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Taksim İlkyardım Hastanesi’nde çıkan yangına ilişkin açıklama yaptı.

İleri Haber

Taksim İlkyardım Hastanesi bir kez daha çıkan yangınla gündeme geldi. Aynı hastanede 2011 yılında da yangın çıktığını hatırlatan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi “Yangın yönetmeliği neden uygulanmıyor?” Sorusunu yöneltti.

İMO’dan yapılan açıklamada, “Eğer bir binada birkaç yıl arayla iki büyük yangın çıkıyorsa, ortada apaçık bir sorun var demektir. Görünen o ki, 2011`de çıkan yangının nedenleri yeterince irdelenmemiş veya yangının çıkış nedenleri tespit edilmesine rağmen, sorunu gidermek yerine üstünün kapatılması, yok sayılması tercih edilmiştir” dendi.

‘DEMEK Kİ DIŞ CEPHE MALZELERİ SORUNLU’

Dikkat edilmesi gereken bir noktanın da yangının çatıda başlaması ve dış cephe boyunca hızla ilerlemesi olduğu belitilen açıklamada, “ Demek oluyor ki dış cephe malzemeleri sorunludur. Yangın yönetmeliklerine uygun malzeme kullanılmamıştır. İşin en ilginç noktası ise 2011`deki yangın yine dış cephe kaplaması üzerinde başlamış ve büyümüştür.

Yangın Yönetmeliklerinde "İnşaatlara kolay alevlenen yapı malzemelerinin kullanılmasına müsaade edilmeyeceği"  açıkça ifade edilmektedir. İfade bu denli açıkken, Taksim İlkyardım Hastanesi inşaatında kolay alevlenen malzeme kullanılmasına kim ve neden göz yummuştur? Denetim sürecinde bu durum neden tespit edilmemiş ve neden dış cephede Yangın Yönetmeliğine uygun malzeme kullanılması sağlanmamıştır?” İfadeleri kullanıldı.

‘SORUMLULUK GÖZ ARDI EDENLERİN OLACAKTIR’

Hastane, okul, yurt, kreş olarak kullanılan yapılarda göz ardı edilecek en küçük hata ve göz yumulacak en küçük bir ihmalin telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açacağına ilişkin uyarıda bulunan İMO’nun açıklamasında, “Böyle bir vahim durumun sorumluluğu hiç şüphe yok ki göz ardı edenlerin, göz yumanların olacaktır.

Yangında can kaybının olmaması sevindiricidir, olaydan etkilenen hastalara, hastane personeline ve tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiriz” denildi.