Taksi şoförü: Ben olsam ben de Uber kullanırım

Taksi şoförü: Ben olsam ben de Uber kullanırım

Taksicilerin Uber şoförlerine yönelik saldırılarının ardından sosyal medyada yaşanan kutuplaşma taksiciler arasında da yaşanıyor. İleri'ye konuşan bir taksi şoförü bu tartışmada Uber'i haklı görüyor.

Baransel Ağca

İstanbul’da taksicilerin Uber sürücülerini hedef almasıyla ülke gündemine oturan Uber-Taksici gerginliği devam ederken taksicilerin içinden de farklı sesler çıkmaya başladı.

İleri’ye konuşan bir taksi şoförü tüm taksicilerin Uber konusunda hem fikir olmadığını gösteriyor.

KARŞI ÇIKANLAR PLAKA SAHİPLERİ

Son dönemde basına yansıyan taksici-uber gerginliği hakkında ne düşünüyorsunuz?

Valla açık söyleyeyim, “Ben taksiciyim” diyerek Uber’e karşı olan insanın aklına şaşarım. Taksi plakan vardır, karşısındır anlarım. Ama yevmiye ile çalışan adamın Uber’e karşı olmasının bir anlamı yok. Ben yevmiye ile çalışıyorum. Plaka sahibine günlük 200TL ödüyorum. Uber biraz olsun taksinin yerini alırsa bu patronlar da böyle yüksek ücret talep edemezler bizden. Düşürmek zorunda kalırlar.

O zaman taksinin işleri düşmez mi?

Yok be abicim nereye düşüyor taksicinin işi? İstanbul’a yetmiyor zaten taksi sayısı. Yirmi milyona yakın insana yirmi bin taksi yeter mi? Taksi yetse beş bin Uber gezer mi İstanbul’da? Daha da artar sayıları görürsün bak. Zaten benim bildiğim yirmi bin sarı taksi, dört bin kırmızı taksi var. Ama yetmiyor yani.

Bazı taksi plakası sahiplerinin bir plakayı kopyalayıp iki yakada çalıştırdıkları doğru mu?

Eskiden öyle yapan çok plaka sahibi vardı. O katakulliler ne insanları zengin etti. Ama şimdi devlet o açıdan işi sıkı tutuyor. İzin vermiyor. Denetlemeden geçemez kopya plaka ile kimse.

Peki sizce insanlar neden Uber’i tercih ediyor?

Taksicilerin yüzde yetmişi pislik insanlar çünkü. Bak abartmıyorum yüzde yetmişi pislik. İnsanla nasıl konuşulur bilmez, İstanbul’u bilmez, adap bilmez sen olsan bu insanı sever misin? Ben sevmem. Bu dolaştırma meselesi en bilindik pislik. Adamı otuz yıllık evine dolaştıra dolaştıra götürürsen adam tabi seni sevmez. Uber’de öyle bir şey yok. Herkes işine bakıyor. Akıllı telefondan adamı kontrol ediyorsun. Bizde onu yap bakiym neler oluyor. Müşteriyi döven var ya “Beni dolaştırıyorsun” dedi diye müşteriyi döven var. E niye taksicilik yapıyorsun ki git gasp yap.

ŞOFÖRÜN SİGORTASINI BİLE ŞOFÖR YAPIYOR

Uber kullananların çoğu eski taksici hatta hem taksicilik hem Uber şoförlüğü yapanlar var. Sizce şoförler neden Uber’i tercih ediyor?

Bak şimdi güzel kardeşim seninle bir hesap yapalım;
Benim patrona günlük vermem gereken para :200 TL bu en az 180 en fazla 220 şu an

Benzin: 70-80 TL arası. Her gün full alıp full teslim etmek zorundasın

Yıkatma: 10TL

Durak: 10TL

Yeme- içme: 30-40 TL

Düşün bak sigortamı bile patron yapmıyor her gün ben ödüyorum. Ivırıyla zıvırıyla neredeyse 400 TL kazanmam lazım ki üste bana para kalsın, ev kirası, faturalar, çocukların masrafları falan çıksın. Şimdi Uber nasıl oluyor, üç arkadaş toplanıp kredi çekip bir tane eli yüzü düzgün araç alıyorsun, sisteme kaydoluyorsun, mis gibi patrona eyvallah demeden kimseyle yüz göz olmadan paranı kazanıyorsun. Şoför adam tabi ki bunu görünce Uber’e geçiyor.

O zaman Uber’in yaygınlaşması plaka sahiplerini yani patronları daha fazla rahatsız etti

Tabi ki onları rahatsız etti. Düşün adam böyle yağlı tezgahı kurmuş, sonra Uber diye bir şey çıkmış bu tezgah bozulmuş. Adam izin verir mi bu yağlı tezgahın bozulmasına. Bak mesela benim patronun iki tane plakası var. Her ikisinde de gececi gündüzcü iki vardiya çalıştırıyor. Yani bu adamın cebine hiçbir şey yapmadan günde 800 TL giriyor. Tezgaha bakar mısın? Adam kılını kıpırdatmadan ayda 24.000 TL kazanıyor. Uber yaygınlaşırsa herkes Uber’e geçer. Sonra bu patronlar da taksicileri çalıştırmak için günlük ücreti düşürmek zorunda kalır. Ondan telaşlanıyor, saldırıyor taksiciler. Plaka sahiplerinin tuttuğu adamlar saldırıyor hep. Şoförü gaza getiriyorlar Uber vergi vermiyor diye. Gayet de veriyor. Adam faturasını kesiyor her yolcunun ve devlete bunun vergisini veriyor. Ben mahkemede Uber’in haklı çıkmasını çok isterim. Çünkü benim kaybedeceğim bir şey yok plaka sahibi kaybeder. O da kaybetsin zaten. Bu zamana kadar çok kazandılar ona saysınlar.

PLAKA SAHİBİ FUTBOLCULAR MİLLETVEKİLLERİ VAR

Plaka sahibi olmak için ne kadar para gerekiyor peki?

Bugün bir plaka 1.9 Milyon TL’yi gördü. Düşün eski parayla 2 Trilyon veriyorsun ve plaka satın alıyorsun. Doğal olarak şoför adamın bu parayı verme şansı yok. Zaten bu parayı verenler kodamanlar. Taksicilikten plaka yapan çok azdır. 50 yıldır taksicidir, biriktirimiştir o ayrı. Çok eskiden plaka ucuzdu o zaman almıştır o ayrı. Ama genelde bugün gördüğün bu taksilerin plakaları hep büyük zenginlerin elinde. Kaç tane futbolcunun, milletvekilinin hatta belediye başkanının plakası var bliyor musun? Say say bitmez.

UBER KULLANSINLAR

Konuya dair vurgulamak istediğiniz başka bir nokta var mı?

Olmaz olur mu? Taksicinin iyisi binde bir çıkıyor. Zaten ben bir yere oturduğumda, benim taksici olduğumu bilmeyen birine taksiciyim demiyorum. Şoförüm deyip geçiyorum. İyi, ahlaklı, efendi taksiciler var mı var. Ama çok az güzel kardeşim. Ortalık sahtekar olmuş. Plaka sahibi taksiciyi soyuyor, taksici de müşteriyi soyuyor. Böyle tezgah kurulmuş. Müşteri kendini soyan adamı niye sevsin. Bak mesela Uber taksiden daha pahalı ama müşteri Uber’i tercih ediyor. Niye derdi para değil ki insanlık görmüyor taksiden. Valla ben olsam ben de Uber’i kullanırdım. Taksiye 30 lira vereceğime 40 lira Uber’e veririm kafam rahat eder en azından. İnsanlar da dolandırılmasınlar isterim ben. Yirmi milyonluk şehir, taksici işsiz müşterisiz kalmaz, biz yolumuzu buluruz bir şekilde onlar nasıl rahat ediyorlarsa onu tercih etsinler. Belki taksicilerin de aklı başına gelir insan gibi davranmayı öğrenirler.