Tahir Elçi katledilişinin 3'üncü yılında anıldı

Tahir Elçi katledilişinin 3'üncü yılında anıldı

Eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi katledilişinin 3'üncü yılında 3 günlük bir programla anılıyor. Elçi'nin ölümünden sorumlu hiç kimse yargılanmazken, meslektaşları davanın etkili bir şekilde yürütülmesi talebiyle Diyarbakır, İstanbul ve Ankara'da çeşitli anma programları düzenledi.

3 yıl önce bugün katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi Diyarbakır, İstanbul ve Ankara'da anıldı. Elçi için Diyarbakır'da 3 günlük anma programı düzenleniyor.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde tarihi Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaparken havaya açılan ateşle katledilen Elçi'nin failleri hala bulunamadı. Dava dosyasında 2 başsavcı ve 4 savcı değiştirildi, etkili bir soruşturma yürütülmedi. Meslektaşları, Elçi'nin ölümünden sorumlu olanların açığa çıkarılması talebiyle Diyarbakır Adliyesi önünde toplandı.

POLİS, HALKIN YÜRÜMESİNE İZİN VERMEDİ

Elçi'nin vurulduğu yerdeki anmadan sonra Diyarbakır Adliyesi'ne yapılacak yürüyüşe katılmak isteyen halka ise polis izin vermedi. Adliye önüne yapılan yürüyüşe avukatlar, milletvekilleri ve STK temsilcileri katılabildi.

Yürüyüşe katılanlar arasında Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi'nin yanı sıra, Şırnak, Hakkari, Van, Antep başta olmak üzere bölge baroları, İstanbul ve Ankara barolarından avukat ve yöneticilerle, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP milletvekilleri Selçuk Mızraklı ve Musa Farisoğulları da yer aldı.

'MERMİ KOVANLARI TOPLANMADI, RAPOR AÇIKLANMADI'

Adliye önünde söz alan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, ""Manşete çıkardılar. Linç ettiler. O Dört Ayaklı Minare’ye siper olmak için geldi buraya. Dönemin iktidar sahipleri ‘cinayeti aydınlatırız’ dediler ama 3 yıl geçti bir ilerleme yok. Mermi kovanları toplanmadı, rapor açıklanmadı. Bu cinayetin faili meçhul dosyaları gibi olmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Elçi'nin anma programı saat 14.00'da mezarı başında devam edecek.

ANMA PROGRAMI

- Bugün saat 10.00'da Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya gelecek avukatlar, Dört Ayaklı Minare’ye kadar yürüyecek.

- Dört Ayaklı Minare önünde saat 10.53’te anma töreni düzenlenecek.

- Saat 14.00’de Elçi’nin Yeniköy Mezarlığı’ndaki kabri ziyaret edilecek.

- Saat 15.30’da ise Baro evinde, ‘Tahir Elçi İnsan Hakları Fotoğraf Sergisi’ ve ‘Tahir Elçi O An’ belgeselinin gösterimi yapılacak.

- 29 Kasım’da "Avukat Tahir Elçi Hatıra Ormanı"nda fidan dikme etkinliği düzenlenecek. Yönetmenliğini Özcan Alper’in yaptığı “Yıkıntılar Arasında” film gösterimi yapılacak. Aynı gün saat 17.00’de Baro evinde “Avukatlar Tahir Elçi’yi Anlatıyor” adlı söyleşi gerçekleştirilecek.

- 30 Kasım Cuma günü ise saat 14.30 Baro evinde moderatörlüğünü Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın’ın yaptığı, Sanatçı Mehmet Atlı, Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Şerefhan Aydın ve Avukat Nuran Özdoğan’ın konuşmacı olarak katılacağı panel düzenlenecek.

BAKIRKÖY'DE ANMA YAPILDI

Tahir Elçi, ölümünün 3'üncü yılında avukatlar tarafından Bakırköy Adalet Sarayı'nda anıldı.

HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ve Oya Ersoy'un da katıldığı anmada ellerinde Tahir Elçi'nin fotoğraflarını taşıyan avukatlar, "Hepimiz Elçi'yiz, öldürmekle bitmeyiz" sloganları attı.

Adliyenin bahçesinde açıklama yapan avukat Pınar Konak, Tahir Elçi'nin hayatını faili meçhul cinayetlere, yargısız infazlara, keyfi tutuklamalara karşı mücadeleyle geçirdiğini belirtti. Elçi'nin barışın, hayatın ve kardeşliğin yanında durduğunu ifade eden Konak, hukuk ve adalet mücadelesi veren bir insanın aralarından ayrıldığını söyledi.

Avukat Konak, "Meslektaşımız, dostumuz Tahir Elçi, sen rahat uyu. Mücadelen, mücadelemizdir. Mücadele bayrağını senden devraldık ve daha ileriye taşıyacağız. Katillerini yargı önüne çıkartıp gerektiği gibi cezalandırana kadar biz rahat uyumayacağız" dedi.

ANKARA'DA ELÇİ ANMASINA POLİS SALDIRISI

Foto: DHA

Tahir Elçi için Ankara Adliyesi önünde yapılmak istenen anmaya çok sayıda avukat ve STK temsilcisi katılırken polis, anmanın yapılmasına izin vermedi.

Adliye binası önünde toplanan avukatlar basın açıklaması yapmak istedi ancak polis izin vermeyerek toplananları dağılması yönünde uyardı. Avukatlar açıklama yapmakta ısrar edince adliye önüne çevik kuvvet ekipleri çağrıldı.

Avukatların ‘Tahir Elçi onurumuzdur’, ‘Hepimiz Tahir’iz öldürmekle bitmeyiz’ sloganları atıp, ‘Seni unutmayacağız’ yazılı pankart açması üzerine polis avukatlara saldırdı ve avukatlar adliye binasına sokuldu.

Adliye binası içinde de slogan atan avukatlar daha sonra Ankara Barosu’nun adliyedeki odası önünde açıklama yaparak dağıldı.