Tahir Elçi davasında ilk duruşma başladı

Tahir Elçi davasında ilk duruşma başladı

Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin açılan davanın ilk duruşması, cinayetten 5 yıl sonra başladı.

Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin 28 Kasım 2015 tarihinde Suriçi’ndeki tarihi Dört Ayaklı Minare önünde öldürülmesine ilişkin açılan davanın ilk duruşması, cinayetten 5 yıl sonra, Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

Diyarbakır Adliyesi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Ayrıca Diyarbakır Barosu’nun çağrısıyla İstanbul, İzmir, Ankara dahil birçok baro başkanı davayı izlemek ve müdahil olmak talebiyle Diyarbakır’da bulunuyor.

Duruşmaya koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle 88 kişinin girmesine izin verilirken, bu sayı içinde 25 kişilik savunma grubu, her siyasi partiden bir milletvekili, sivil toplum kurumlarının temsilcileri de yer aldı.

İDDİANAMEDE NELER VAR? 

Yaklaşık 5 yıl süren soruşturmada 3 savcı değişirken, 40 sayfalık bir iddianame hazırlandı.

Biri ihraç edilmiş üç polis “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek”ten, PKK üyesi olduğu iddia edilen Uğur Yakışır ise “iki polisi öldürmek, ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmak”tan yargılanıyor.

İddianamede olay günü orada bulunan 24 polis ile PKK üyeliğiyle suçlanan Masum Gürkan ve Uğur Yakışır'ın itirafları ve beyanları yer alıyor. Beyanlarda "Tahir Elçi'nin sürekli olarak barış istediğini söylemesi nedeniyle savaş stratejisi gereği örgüt tarafından verilen kararla öldürüldüğü" iddia edildi.

SEGBİS VE İDDİANAMEYE İTİRAZ

Mahkeme, katılma taleplerinden önce sanık beyanlarının alınmasına karar verdi. Elçi ailesi avukatlarından Fikret İlkiz, mahkemenin bu tutumunun usule aykırı olduğu itirazında bulundu.

Ancak mahkeme sanık beyanlarının öncelikli alınacağını belirtti.

Elçi ailesi avukatları, SEGBİS bağlantısı ile beyanların alınmasının Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına aykırı olduğu ve sanık polislerin SEGBİS üzerinden dinlenilme kararından dönülmesini talep etti.