Suudi Arabistan'da Kadın Hakları İçin Radyo Kanalı

Suudi Arabistan'da Kadın Hakları İçin Radyo Kanalı

Suudi Arabistan'da kadın haklarını savunmak için radyo kanalı açan kadınlar 'sessiz çoğunluğun sesi olmak' için haftalık yayın yapacaklarını duyurdu.

Suudi Arabistan'daki kadın haklarını savunma amacıyla internette Nsawya FM isimli yeni bir radyo kanalı kuruldu. Ufak bir odadan yayın yapan kadınların hangi ülkede oldukları ise bilinmiyor.

SESSİZ ÇOĞUNLUĞUN SESİ OLMAK

Nsawya FM üç hafta önce bir Twitter hesabı açtı ve "sessiz çoğunluğun sesi olmak" için haftalık programlar yayınlayacaklarını duyurdu. Radyo kanalı ayrıca, yapım sürecine dahil olmak veya katkıda bulunmak isteyen gönüllülere de çağrıda bulundu.

'PROGRAMA OLAN İLGİ YAVAŞ YAVAŞ ARTACAK'

İnternette yayın yapan radyo kanalı, son iki haftada, yalnızca bir mikrofon, bir dizüstü bilgisayar, ses montaj programı ve bir canlı yayın sistemi kullanarak birer saatlik iki program yayınladı. BBC'ye konuşan İştar takma adındaki yapımcı, başlangıçta çok büyük bir dinleyici kitlesi beklemediklerini fakat programa olan ilginin yavaş yavaş artabileceğini düşündüklerini söyledi. Suudi Arabistan dışında yaşamasına rağmen güvenlik kaygıları nedeniyle kendi kimliği hakkında hiçbir ayrıntı vermek istemeyen İştar, projeyi neden başlattıklarını anlattı:

'TARİHİN BU DÖNEMİNİ KAYDA GEÇİRMEK İÇİN BAŞLATTIK'

"Bu projeyi, tarihin bu dönemini kayda geçirmek için başlattık. İnsanların bizim gerçek olduğumuzu bilmeleri, var olduğumuzu görmeleri için. Suudi yetkililer Twitter'ı her an yasaklayabilir ve düşünce arşivimizi kaybedebiliriz. Ama radyo, programlarımızı kaydetme ve diğer platformlarda yayınlama fırsatı tanıyor."

MAYIS AYINDAN BU YANA 17 AKTİVİST TUTUKLANDI

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre Mayıs ayı ortasından bu yana Suudi Arabistan yönetimini eleştiren en az 17 insan hakları, kadın hakları aktivisti tutuklandı veya gözaltına alındı. Aralarından bazıları "yabancı taraflarla şüpheli iletişimde bulunmak" gibi ciddi suçlamalarla karşı karşıya. Suçlu bulunmaları durumunda 20 yıla yakın hapis cezası alabilirler.

'ERKEK VASİ' SİSTEMİNE KARŞI KAMPANYA

İştar, İslam öncesi dönemde kadınların aşiret liderleri olduğu Arap dünyasına atıfta bulunup 'Anaerkil Çağ'a özlem duyduğunu söylüyor: "Kadınların erkeklerden daha iyi olduğunu düşünüyorum. Kadınlar, özellikle yargı gibi bazı kurumlarda gücü yeniden ele geçirirse, dünya çok daha güzel bir yer olur."

Suudi Kralı Salman yönetiminde kadınların araba kullanmasına yönelik yasak kaldırılınca, İştar gibi aktivistler şimdi de "erkek vasi" sistemine karşı kampanya yürütüyor ve bu uygulamanın ayrımcı olduğunu savunuyorlar. Bu sistem erkeklere, kadın akrabaları hakkında bir dizi kritik karar alma hakkı tanıyor.