Suudi Arabistan: Kaşıkçı konsolosluk içinde öldü

Suudi Arabistan: Kaşıkçı konsolosluk içinde öldü

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın konsolosluk içinde öldürüldüğü duyuruldu.

2 Ekim'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra bir daha haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın konsolosluk içinde öldürüldüğü Suudi Arabistan yönetimince kabul edildi.

'BİR ARBEDE NEDENİYLE ÖLDÜ'

Suudi Arabistan, Cemal Kaşıkçı'nın orada tanıştığı kişilerle yaşadığı "bir arbede nedeniyle" öldüğünü duyururken, Suudi Arabistan Başsavcısı Sheikh Saud Al Muhib, Kaşıkçı’nın öldürülmesinde sorumlu olanların adalete teslim edileceğini söyledi. 

18 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Olaya ilişkin 18 kişi gözaltına alındı. Yayımlanan kraliyet kararnamesi ile Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman'ın üst düzey danışmanlarından Suud el Kahtani ve Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed Asiri görevden alındı.

ABD'DEN 'KAŞIKÇI' AÇIKLAMASI

Beyaz Saray, Suudi Arabistan yönetiminin ülkenin İstanbul Başkonsolosluğu'na girmesinin ardından kendisinden haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümünü kabul etmesine ilişkin açıklamada bulundu. Açıklamada, "Suudi yönetiminin yaptığı açıklamayı olumlu buluyoruz. Uluslararası soruşturmaları yakından takip edeceğiz" denildi.

Açıklamanın devamında "Kaşıkçı'nın öldüğünün teyit edildiğini duymaktan üzgünüz. Kaşıkçı'nın ailesine, nişanlısına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

AB'DEN AÇIKLAMA

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Suudi Arabistan'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın "ölümüyle" ilgili açıklamasına ilişkin, "AB Temsilcisi'nin (Federica Mogherini) de söylediği gibi bu olaya ilişkin detaylı bir adli soruşturmanın gerçekleşmesini istiyoruz" dedi.   

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin konuyla ilgili bilgi almak için Türk hükümet yetkilileriyle temasta olduğunu belirten Berger, soruşturmanın sonuçlarını beklediklerini bildirdi.     

Mogherini, 15 Ekim'de yaptığı açıklamada, "AB, Suudi Arabistan yetkililerinin Türkiye ile iş birliği içinde tam bir araştırma yapmasını bekliyor" ifadesini kullanmıştı.