Süt üreticisinin primine seçim öncesi yapılan zam geri alındı: 'Bütçede para yok'

Süt üreticisinin primine seçim öncesi yapılan zam geri alındı: 'Bütçede para yok'

Tarım ve Orman Bakanlığı, 25 kuruş olarak devam etmesi beklenen çiğ süt destekleme primini ‘bütçede para yok’ diyerek 10 kuruşa düşürdü.

Yerel seçim öncesi 10 kuruştan 25 kuruşa çıkarılan çiğ süt destekleme primi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bütçede para olmadığı gerekçe gösterilerek litre başına tekrar 10 kuruşa düşürdü.

BAKAN ‘MÜJDELEMİŞTİ’

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 22 Aralık 2018 tarihinde yaptığı yazılı açıklamada Ocak, Şubat ve Mart 2019’da çiğ süt destekleme primi litre başına 15 kuruşluk artışla 25 kuruş olarak çiftçiye ödeneceğini müjdeledi. 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçim öncesinde çiğ süt priminin 25 kuruşa çıkarılması çiftçiyi memnun etmişti. Seçimden sonra sadece Nisan ayında 25 kuruşluk prim ödemesi devam etti. Şimdi Mayıs-Haziran dönemi primler ödenecekken Bakanlık bütçeyi gerekçe göstererek primi 10 kuruşa düşürdü.

‘BİZİM ÜRETMEMİZİ İSTEMİYORLAR’

İnşaat, sanayi, turizm ve birçok sektöre yönelik destek paketleri, teşvik edici krediler çıkarılırken çiftçinin üvey evlat olarak görüldüğünü belirten çiftçiler, "herkese para bulunuyor, çiftçiye gelince yok diyorlar. Herkesin borçları ertelendi, ötelendi. Çiftçiye gelince borçlar ertelenmiyor. Bizim üretmemizi, yaşamamızı istemiyorlar" diyerek karara tepki gösterdi.

‘SIKINTI ÇEKEN ÇİFTÇİ DAHA ZOR DURUMDA OLACAK’

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada daha önce 25 kuruş olan çiğ süt priminin Mayıs 2019'dan geçerli olmak üzere 10 kuruşa düşürüldüğü belirtildi. Açıklamada, "Bütçede para olmaması gerekçesi ile mayıs ve haziran aylarına ait süt prim destekleri 10 kuruş olarak ödeneceği haberi bizleri endişelendirdi. Bu durum, zaten sıkıntı çeken süt üreticisini, daha da zor duruma sokacaktır.

Kasım ayına girmiş olmamıza rağmen ilk 4 aylık süt destek primi hariç hiçbir ödeme yapılmaması zaten sıkıntıda olan hayvancılık sektörünü çok kötü etkilemektedir. 2018 yılı desteklemeleri ile neredeyse aynı olan 2019 yılı desteklemeleri enflasyon kaynaklı değer kaybını bile karşılamazken süt prim desteklemelerinin mayıs ve haziran ayları için 25 kuruş yerine 10 kuruşa düşürülmesi kabul edilebilir değildir." görüşüne yer verildi.