Suruç Katliamı'nın 6. yılı: Faiiler cezalandırılmadı, polis yine anmalara saldırdı!

Suruç Katliamı'nın 6. yılı: Faiiler cezalandırılmadı, polis yine anmalara saldırdı!

Urfa'nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015'te Kobane'ye oyuncak ve insani yardım götürmek için toplanan 33 düş yolcusunun, cihatçı terör örgütü IŞİD tarafından düzenlenen saldırıyla hayatını kaybetmesinin üzerinden tam 6 yıl geçti. Suruç'ta hayatını kaybeden 33 sosyalist, devrimci ve anarşist, Türkiye'nin dört bir yanında tören ve eylemlerle anıldı. Polis, yine anmalara saldırdı.

Haber fotoğrafı: Bülent Kılıç

İleri Haber

Saray Rejimi'nin "miladı" olarak bilinen ve 33 düş yolcusunun hayatını kaybettiği Suruç Katliamı'nın üzerinden 6 yıl geçti. Hayatını kaybedenler bu yıl da unutulmazken, "Suruç için adalet" diyenlere bu yıl da polis saldırdı. Saldırılarda çok sayıda kişi işkenceyle gözaltına alındı.

Kobane’ye oyuncak ve insani yardım malzemeleri götürmek için 20 Temmuz 2015’te, Urfa'nın Suriye sınırındaki Suruç ilçesine giden 33 düş yolcusu, cihatçı terör örgütü IŞİD üyesi Abdurrahman Alagöz tarafından düzenlenen canlı bomba saldırısında hayatını kaybetti. 

Tarihe en kanlı gençlik katliamı olarak geçen saldırının üzerinden tam 6 yıl geçti.

Gençlik örgütleri, cumartesi günü İstanbul Kadıköy'de Suruç Katliamı'nda hayatını kaybedenleri anmak için bir araya gelmiş, adaletsizliklere ve katliamlara karşı adalet zinciri oluşturularak "6. yılında Suruç için adalet, herkes için adalet" denilmişti.

Bugün de Suruç Katliamı'nda hayatını kaybedenler Türkiye'nin dört bir yanında mezarları başında anıldı. Yapılan eylemlerde "Suruç için adalet" talebi yinelendi.

İSTANBUL

Suruç Katliamı'nda hayatını kaybeden Duygu Tuna, Cemil Yıldız ve İsmet Şeker, İstanbul Gazi Mezarlığı'nda Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF); Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve sosyalist örgütlerin katılımıyla mezarları başında anıldı.

Mezarlıkta düzenlenen törende "Suruç şehitleri ölümsüzdür" yazılı pankart taşınırken, "Bir kenti yeniden yeniden inşa etmek için yola çıkan 33 düş yolcusu, 6 yıl önce 20 Temmuz'da AKP ve DEAŞ iş birliğinin sonucunda katledildiler. Bizler 33 düş yolcusunun yoldaşları olarak her sene sadece 20 Temmuz'larda değil, adalet mücadelesi verdiğimiz her yerde, sokaklarda ve meydanlarda onları anmaya devam ediyoruz" denildi.

SGDF MYK Üyesi Hivda Selen burada yaptığı konuşmada "6 yıl önce Rojava devrimini Amara'nin bahçesine gömmek istedi bu katiller, katliamlarla sosyalist gençliğin belini bükebileceklerini sandılar. Ancak Rojava devrimi 9. yaşında, sosyalist gençlik dimdik ayakta" dedi.

Öte yandan Suruç Katliamı'nda hayatını kaybeden Büşra Mete Şeyhli Mezarlığı'nda, Ece Dinç Karacaahmet Mezarlığı'nda, Bahar Nazegül Boyraz Küçükyalı Mezarlığı'nda ve Alper Sapan da Kurtköy Mezarlığı'nda Devrimci Parti, ESP, DAF, Anarşist Gençlik ve SGDF üyeleri tarafından düzenlenen törenle anıldı.

72. ADALET NÖBETİ 

Suruç'da yaşamını yitiren gençlerin ailelerinin Kadıköy Halitağa Caddesi'nde düzenlediği adalet nöbeti anma etkinliklerinin ardından gerçekleşti. Toplumsal muhalefet güçlerinin destek verdiği nöbete, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eş Başkanı Erdal Avcı da katıldı. 

POLİS SALDIRDI

Kadıköy'de yapılacak olan anma porgramına polis saldırdı. Saldırıda 62 kişi işkenceyle gözaltına alınırken, polis işkencesi hastanede de devam etti. Gözaltına alınanları Haseki Hastanesi'nde gözaltı aracında bekleten polis, aracın içine gaz sıkarak kapıları kapattı. Sağlık kontrolüne götürülenlere uygulanan polis şiddeti de kayıtlara geçti.

 

GAZETECİLERE DE SALDIRI

Öte yandan saldırıları kayda almak isteyen gazeteciler de polis şiddetinin ve gaz kapsüllerinin hedefi oldu. Birçok gazeteci yaralandı.

ANKARA'DA POLİS SALDIRISI 

Ankara'da Suruç Katliamı için yapılmak istenen eylem polis saldırdı. Çok sayıda kişi işkenceyle gözaltına alındı. 

Polisin işkencesinde bir genç yaralandı. Kafasına telsizle vurulan gence 10 dikiş atıldı. 

 

İZMİR

İzmir'de gençlik örgütleri, Suruç'ta katledilen 33 yolcusunu anmak için Karşıyaka İzban önünde bir araya geldi.

Anmaya HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay ve Murat Çepni'nin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Burada yapılan konuşmaların ardından kitle İş Bankası önüne yürüyüşe başladı. Polisin engelleme girişimine tepki gösteren gençler ve milletvekilleri polisin saldırısında darp edildi.

Polis saldırısına rağmen dağılmayan kitle "Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganlarıyla bekleyişini uzun bir süre sürdürdü.

Kitle önüne barikat kuran polisler yürüyüşe izin vermezken, gençler sloganlarla barikatı aşmaya çalıştığı esnada ikinci bir saldırı gerçekleşti. Saldırıda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Halk gözaltılara tepki gösterirken polisi yuhaladı. 

URFA

Urfa'nın Suruç ilçesindeki Amara Kültür Merkezi önünde HDP Milletvekilleri Nimetullah Erdoğmuş, Ayşe Sürücü, Nusrettin Maçin ve Ömer Öcalan, ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, SGDF MYK Tanya Kara'nın da katılımıyla anma gerçekleştirilecekti.

Amara Kültür Merkezi bahçesinde düzenlenecek olan törene Suruç'ta hayatını kaybedenlerin fotoğrafları alınmadı. HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, "Fotoğrafların içeri alınmaması keyfi bir uygulamadır" diyerek tepkisini dile getirdi.

Ayrıca karara tepki gösteren ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran da "Bu fotoğraflar alınmadan hiçbir yere gitmiyoruz" dedi.

SAMSUN

Suruç Katliamı'nda hayatını kaybeden Mert Cömert, Samsun Bafra'daki mezarı başında anıldı.

DİYARBAKIR

Diyarbakır Yeniköy Mezarlığı'nda Suruç Katilamı'nda katledilenler için anma düzenlendi.

Törene Türkiye İşçi Partisi (TİP); SGDF ve sosyalist örgüt üyelerinin yanı sıra HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun da katıldı.

Törende yapılan konuşmada "Kanla, bastırarak, susturarak, öldürerek ülke yönetmeye çalışıyorlar. Yalnız unuttukları bir şey var; Deniz Poyraz'ı öldüren zihniyet, binlerce Deniz'in geldiğinin farkında değil. Mahirlerin, İboların, Mazlumların, Mahsunların yolundan ilerleyenler hiçbir zaman korkmazlar. Biz dün öldük, bugün de ölmeye devam edeceğiz ama biz asla kimseye diz dökmeyeceğiz. Ayrıca bu topraklar için canını feda eden yoldaşlarımızın hesabını mutlaka soracağız" denildi.