Suruç Katliamı görüntülerinin 5 saati dosyada yok

Suruç Katliamı görüntülerinin 5 saati dosyada yok

33 kişinin yaşamını yitirdiği Suruç katliamı davasının 9’uncu duruşması görüldü. Olay günü görüntülerinin 5 saatlik kısmının dava dosyasına girmediği ortaya çıktı.

Urfa’nın Suruç ilçesi Amara Kültür Merkezi’nde 20 Temmuz 2015 tarihinde Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) öncülüğünde bir araya gelenlere yönelik IŞİD’in canlı bombalı saldırısında yaşamını yitiren 33 kişi ve yaralanan 104 kişi olayına dair açılan davanın 9’ncu duruşması, Urfa 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada, davanın tek sanığı Yakup Şahin bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile katıldı. Katliamda yaşamını yitiren Hatice Ezgi Sadet’in babası Ali Sadet, “Adalet bizim için ekmek gibi su gibi ihtiyaçtır. Bu nedenle adalet arayışımı devam ettireceğim” dedi. Ardından söz alan Mahmut Akyürek ise, “Biz bu ülkenin dört bir yanından adalet arayışı için buraya geliyoruz. Mahkemeniz aydınlatmak için hiçbir çaba sarf etmiyor, anlıyoruz ki adalet mazlumun yanında değil” diye konuştu.

DOSYAYA GİREN YENİ GÖRÜNTÜLERİN 5 SAATİ KESİLMİŞ

Ailelerin ardından söz alan dava avukatlarından Kader Tonç, katliam gününe dair MOBESE görüntülerinin ilk defa dosyaya girdiğini açıkladı. Dosyaya giren görüntülerde yaptıkları incelemede katliam sonrasına ait görüntülerin 5 saatlik kısmının kesildiğini, kesilen kısmın ne olduğunu sordu. Gelen görüntüleri TEM şubede çalışan 2 polis memurunun incelediğini, bu kişilerin bu konuda uzman olup olmadığının bilinmediğini aktaran Tonç, canlı bombanın patlama öncesinde mutlaka keşif yaptığını, önceden yapılan bu keşif için görüntülerin geriye dönük incelenmesi talebinde bulundu.

DURUŞMA 7 AĞUSTOS’A ERTELENDİ

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, iddia makamının ardından mahkeme heyeti karar için duruşmaya bir süre ara verdi. Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, Deniz Büykçelebi ve İlhami Balı hakkında yakalama kararının devamına, Abdullah Ömer Aslan hakkında suç duyurusu talebinin HTS kayıtlarının incelenmesinden sonra karara bağlanmasına, İl Emniyet Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak patlama anı öncesinde ve sonrasındaki görüntülerin kesintisiz olarak gönderilmesine, gönderilen görüntülerin bilirkişi heyeti tarafından incelenmesine, Abdurrahman Alagöz’ün olay günündeki hareketlerine göre alakalı olduğu şahısların tespit edilip robotlaştırılmasına, İlyas Aydın hakkındaki bilgi ve soruşturmanın emniyet müdürlüğünden talep edilmesine karar vererek duruşmayı 7 Ağustos tarihine erteledi.

AİLELER AMARA KÜLTÜR MERKEZİ'NE KARANFİL BIRAKTI

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre IŞİD’in canlı bombalı saldırısında yaşamını yitiren 33 kişinin yakınları, Urfa 5’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 9’uncu duruşmasının ardından patlamanın yaşandığı yeri ve Suruç Belediyesi'ni ziyaret etti. İlk olarak Amara Kültür Merkez’ine giden ailelere, HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ve Suruç Belediyesi Eşbaşkanları Hatice Çevik ile Abdullah Polat eşlik etti. Aileler kültür merkezinde bombanın patladığı yere karanfil bırakırken, gözyaşlarına hâkim olamadı.