Suruç Davası’nın ikinci duruşması yarın: Sanatçı ve kitle örgütü temsilcilerinden davaya çağrı

Suruç Davası’nın ikinci duruşması yarın: Sanatçı ve kitle örgütü temsilcilerinden davaya çağrı

Urfa’da IŞİD saldırısı sonucu 33 kişinin hayatını kaybettiği Suruç Katliamı ile ilgili 1'i tutuklu 3 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması için sanatçı, kitle örgütü temsilcileri ve katliamda hayatını kaybedenlerin yakınlarından çağrı geldi.

Şanlıurfa’nın Suriye’ye sınır ilçesi Suruç’ta 20 Temmuz 2015’te IŞİD saldırısı sonucu 33 kişinin hayatını kaybettiği, 100'e yakın kişinin de yaralandığı katliama ilişkin davanın ikinci duruşması için sanatçı, demokratik kitle örgütü temsilcileri, Suruç yaralıları ve katlaimda hayatını kaybedenlerin aileleri bir çağrı yaptı.

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın katliamın üzerinden 18 ay geçtikten sonra hazırladığı iddianamede, 1'i tutuklu 3 sanık hakkında "nitelikli adam öldürme", "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" ve "anayasal düzeni ortadan kaldırma" suçlarından 104'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Sanıklardan Yakup Şahin, Ankara Tren Garı patlaması şüphelisi olarak tutuklu olurken, iddianameye göre Deniz Büyükçelebi ve İlhami Balı ise Suriye’de bulunuyor.

İKİNCİ DURUŞMA İÇİN HİLVAN'A ÇAĞRI

Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde bulunan 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşması 4 Mayıs’ta yapılmıştı. Duruşmaya Ankara Garı katliamından da tutuklu fail Yakup Şahin getirilmemiş, ailelerin sanığın gözlerine bakarak hesap sorma hakkı engellenmişti. Saldırıda üyelerini kaybeden SGDF adına ifade veren Eş Genel Başkan Ceren Çoban hakkında duruşmadaki konuşmasından dolayı soruşturma başlatılmıştı.

Müzisyen Pınar Aydınlar, sanatçı Barış Atay, Suruç yaralısı Koray Türkay, Taksim Dayanışması’ndan Mücella Yapıcı, Çağla Seven, Seher Karataş, Süleyman Özkan ve Baran Bozyel’in de aralarında bulunduğu sanatçı, sağlık emekçisi ve demokratik kitle örgütü temsilcileri 14 Temmuz Cuma günü yapılacak davanın ikinci duruşmasına çağrı yaptı.

NE OLMUŞTU?

20 Temmuz 2015’te, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun (SGDF) çağrısıyla, Kobane’ye oyuncak ve insani yardım malzemeleri götürmek için Suruç’a gelen olan 300 genç, konakladıkları Amara Kültür Merkezi’nde basın açıklaması yaptıkları esnada, Suriye, Irak ve Türkiye’de katliamlar yapan cihatçı terör örgütü IŞİD üyesi Abdurrahman Alagöztarafından intihar saldırısı düzenlendi. Saldırıda 33 kişi hayatını kaybetti, 100’e yakın kişi de yaralandı.

Saldırıyla ilgili soruşturmaya 23 Temmuz 2015’te gizlilik kararı getirildi.

Katliama ilişkin, 9 Ocak 2017’de görülen kamu görevlilerin yargılandığı davada, dönemin ilçe emniyet müdürü Mehmet Yapalıal’a “görevi ihmal ve kötüye kullanma” suçundan 7 bin 500 TL para cezası verildi, ceza 12 takside bölündü.

Saldırıda yaşamını yitirenlerin isimleri şöyle: Koray Çapoğlu, Cebrail Günebakan, Hatice Ezgi Sadet, Uğur Özkan, Nartan Kılıç, Veysel Özdemir, Nazegül Boyraz, Kasım Deprem, Alper Sapan, Cemil Yıldız, Okan Pirinç, Ferdane Kılıç, Yunus Emre Şen, Çağdaş Aydın, Alican Vural, Osman Çiçek, Mücahit Erol, Medali Barutçu, Aydan Ezgi Salcı, Nazlı Akyürek, Serhat Devrim, Ece Dinç, Emrullah Akhamur, Murat Yurtgül, Erdal Bozkurt, İsmet Şeker, Süleyman Aksu, Büşra Mete, Duygu Tuna, Polen Ünlü, Nuray Koçan, Vatan Budak, Mert Cömert.