Suruç anmasında gözaltına alınan gençler 48 saat savcılık ifadesi için tutuldu, savcı ifade almadı

Suruç anmasında gözaltına alınan gençler 48 saat savcılık ifadesi için tutuldu, savcı ifade almadı

Gençlik Örgütleri tarafından Süreyya Operası önünde yapılmak istenen Suruç Katliamı anmasında gözaltına alınan 48 kişi iki gün 'savcılık ifadesi' gerekçesiyle bekletildi. Savcı ifade almazken, 47 genç mahkeme tarafından yurt dışı yasağı konularak serbest kaldı. Bir kişi ise başka bir dosya gerekçesiyle tutuluyor.

İzel Sezer - İstanbul

Suruç Katliamı anmasında gözaltına alınan 48 kişiden 47'si yurt dışı yasağı getirilerek serbest bırakıldı. Bir kişi başka bir dosya gerekçesiyle tutulurken, iki gündür 'savcılık ifadesi' gerekçesiyle bekletilen gençlerin savcı tarafından ifadesi alınmadı. Mahkeme, dosya üzerinden karar verdi.

20 Temmuz'da Gençlik Örgütleri tarafından Süreyya Operası önünde yapılmak istenen Suruç Katliamı anmasında işkenceyle gözaltına alınan 48 kişinin bugün Anadolu Adalet Sarayı'nda savcı karşısına çıkması bekleniyordu. Bugün gündüz saatlerinde adliye önünde Gençlik Örgütleri tarafından bir basın açıklaması yapıldı.

'50 YIL DA SÜRSE SURUÇ'UN HESABINI SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Adliye önünde yapılan açıklamada, 5 yıldır Suruç'un hesabını sormak için sokaklarda olduğu belirtilerek, "Hepinizin bildiği gibi bu yıl da, gençlik örgütleri olarak İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de Suruç'un hesabını sormak için sokaklara çıktık. Ancak İstanbul'da ve Ankara'da sermaye devleti çok dizginsiz bir şekilde saldırdı. Bizlere diyorlar ki 'Suruç'u anamazsınız'. Bizlere diyorlar ki 'Bizler katliamcıların tarafındayız'. Bizler sizleri tanıyoruz, geçtiğimiz günlerde yoldaşlarımıza, avukatlara, basın mensuplarına yaptığınız işkencelerden tanıyoruz. Bizler, sizleri 5 yıl önce Amare Kültür Merkezi'nde 33 yoldaşımızı, arkadaşımızı katletmenizden tanıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Anmada gözaltına alınanlara polisin 'dizginsiz' bir şiddet uyguladığına dikkat çekilen açıklamada, "Bugün arkadaşlarımız mahkemeye çıkarılacak. Geçtiğimiz günlerde, anmada gözaltına alınan arkadaşlarımıza dizginsiz bir polis şiddeti uygulandı. Bizlere işkence yapanlar sanıyorlar ki, bizler Suruç'un hesabını sormaktan vazgeçeceğiz. Ancak bizler bu sene de sokaklardaydık, 5 yıldır sokaklardaydık. Önümüzdeki 50 yıl da gerekirse sokaklarda olmaya, Suruç'un hesabını sormaya devam edeceğiz" denildi.

'ADALET MÜCADELESİ SÜRDÜKÇE AVUKATLAR YANINDA OLACAK'

Anmada polis tarafından işkenceyle gözaltına alınan Avukat Ezgi Önalan ise söz alarak, "Suruç'ta 5 yıl önce katledilen arkadaşları anmaktan vazgeçmeyen müvvekillerimi görmek, onların yanında olmak ve adli işlemlerine katılmak için gittiğimizde Rıhtım Karakolu'nda işkenceyle gözaltına alındık. İçerde de işkence devam etti. Biz zaten daha önce Suruç'ta yapılanlardan da, daha önceki pratiklerimizden de müvekkillerimizin gözaltına alındığı her zamandan da bu polis şiddetini tanıyoruz, bu polis şiddetini biliyoruz ve peşindeyiz" ifadelerini kullanarak şöyle devam etti:

Buradan tekrar şunu söylemek istiyorum: Biz avukatlar varolduğu sürece, bu devrimci gençler varolduğu sürece bu mücadele bitmeyecek. Adalet arayışının her türlüsünün yanında olmaya devam edeceğiz. Adalet çığlığı yükselten herkesin yanında avukatlar olmaya devam edecek. Baroları da kapatsalar, avukat arkadaşları tutsak da etseler, adil yargılanma hakkını ihlal de etseler biz bundan vazgeçmeyeceğiz. Adalet mücadelesi sürdükçe avukatlar bunun yanında olacak.

İFADELERİ ALINMADI

Savcılık ifadesi için akşam saatlerine kadar bekletilen gençler, savcı karşısına çıkarılmadı. Bununla birlikte mahkemenin dosya üzerinden verdiği kararla gençlerden 47'si yurt dışı yasağı şartı uygulanarak serbest bırakılırken, bir kişi ise başka bir dosya gerekçesiyle tutuluyor.

POLİS SALDIRDI

Öte yanda adliye çıkışı yaşanan tartışmada polisin bir kadını itip, küfretmesi üzerine gençler duruma tepki gösterdi. Bunun üzerine gençlere cop ve biber gazıyla saldırıldı.