Suruç anmasına polis saldırısı

Suruç anmasına polis saldırısı

Suruç Katliamı'nda yaşamını yitirenleri anmak için İstanbul Kadıköy'de ve Ankara Sakarya Caddesi'nde yapılmak istenen eylemlere saldıran polis, Ankara'da 8, İstanbul'da 22 kişiyi gözaltına aldı. HDP ve CHP milletvekillerini darp eden polis, İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu'nu da plastik mermi ile yaraladı.

Urfa’nın Suruç ilçesindeki Amara Kültür Merkezi’nde 20 Temmuz 2015 tarihinde IŞİD’in canlı bomba saldırısı sonucu yaşamını yitiren 33 genci anmak için İstanbul Kadıköy’de yapılmak istenen yürüyüşü engelleyen polis, eylemcilere ve milletvekillerine biber gazı ve plastik mermi sıktı. Ankara'da yapılmak istenen eylemde ise polis kitle toplanmadan aniden saldırdı.

Suruç ailelerinin oturma eylemi sonrasında, kitle Kadıköy Süreyya Operası önünde yapılacak açıklama için yürüyüşe geçti. Bu sırada kitlenin önü polis barikatıyla kesildi. Yürüyüş kolu önünde yürüyen HDP Milletvekili Murat Çepni, HDK Eş Sözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sedat Şenoğlu'na tekmelerle saldırdı. Kitleyi ikiye bölen polis, gaz bombasıyla kitleyi dağıtmaya çalıştı. 

GÜNCELLEME 22.55

Ankara'da Suruç Katliamı'nı anmak isteyen ve gözaltına alınan gençler, hastanede sağlık kontrolünün ardından serbest bırakıldı.

CAFEDE OTURANLARA DA PLASTİK MERMİ ATILDI

Polis sadece eyleme katılan gençlere değil, Kalkedon Meydanı çevresinde bulunan lokanta ve cafede oturanlara da plastik mermi sıktı. Polisin saldırısına "İnsanlar konuşmayacak mı?", "Biber gazı insan sağlığına aykırı bilmiyor musunuz?", "Burada çocuklar" var sözleriyle çevrede bulunanlar tepki gösterdi.

SURUÇ YARALILARI DA GÖZALTINA ALINDI

Polis, saldırıda 22 kişiyi gözaltına aldı. ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ile ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ebru Yiğit'in de gözaltına alındığı öğrenildi. Şahin Tümüklü'nün ters kelepçe yapılarak gözaltına alınmasına tepki gösteren HDP Milletvekili Murat Çepni de darp edildi. Ayrıca gözaltına alınanlar arasında Suruç Katliamı'ndan ağır yaralı olarak kurtulan Çağla Seven ile Caner Delisu'nun da olduğu bildirildi. Gözaltına alınan isimler şöyle:

Volkan Atmaca, Metin Özken, Şükran Yaren Tuncer, Şahin Tümüklü, Çağla Seven, Ebru Yiğit, Caner Delisu, Zeynel Çuhadar, Ayşe Ece Uzun, Şeyma Çopur, Okan Danacı, İlknur Çetin, Deniz Devrim Kaplan, Mehmet Korkmaz, Ayşe Ece Uzun, Gökhan Gören, Enes Sandavuç, Uğurcan Özçelik, Berkay Ustabaş

ANKARA'DA GÖZALTILAR VAR

Ankara'da Sakarya Caddesi'nde biraraya gelen kitleye polis saldırması sonucu 8 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Saldırı sonrası ara sokaklara dağılan kitle buralarda da eylemine devam etti.

MİLLETVEKİLLERİ POLİSİN ATTIĞI GAZDAN ETKİLENDİ

HDP Milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Erol Katırcıoğlu ile CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, polisin sıktığı gazdan etkilenerek Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne kaldırıldı.