Suruç Aileleri İnisiyatifi: 1 Kasım'da Ahmet Davutoğlu dinlensin

Suruç Aileleri İnisiyatifi: 1 Kasım'da Ahmet Davutoğlu dinlensin

Suruç Aileleri İnisiyatifi, 1 Kasım'da görülecek duruşmada eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dinlenmesini istedi.

Suruç Aileleri İnisiyatifi, her ayın 20'sinde düzenledikleri Suruç anmasını bu hafta da Kadıköy'de bulunan Halitağa Caddesi'nde gerçekleştirdi. Katliamının 51'inci ayında bir araya gelen aileler, Suruç Katliamı’nda yaşamını yitiren kayıplarının fotoğraflarını taşıdı.

Cumartesi Anneleri ve Hakların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Züleyha Gülüm de yeraldığı anmanın basın açıklamasını katliamda yaşamını yitiren Çağdaş Aydın babası Fetih Aydın okudu.

51 ay önce SGDF’nin çağrısıyla bir araya gelen çoğu üniversite öğrencisi yüzlerce kişinin yıkılmış bir kentin yaralarını sarmak için yola çıktığını belirten Aydın, gençlerin amaçlarının IŞİD barbarlığı sonucunda yıkıma maruz kalan kentin insanlarına yardım etmek olduğunu söyledi:

"Ancak Urfa’nın Suruç ilçesinde bulunan Amara Kültür Merkezi’nde mola verdikleri sırada yapılan canlı bombalı katliam ile 33 düş yolcumuz aramızdan ayrıldı. Onlarca arkadaşımız da yaralandı" dedi.

'ADALET MÜCADELEMİZİN 51'İNCİ AYINDAYIZ'

Katliamın organize bir şekilde gerçekleştiğini dile getiren Aydın, adalet talabini bir kez daha yineledi:

"Katliamın hemen ardından Suruç aileleri ve yaralıları olarak bir araya geldik ve katliamın arkasındaki güçlerin açığa çıkarılması için adalet mücadelesi yürütmeye başladık. Bugün adalet mücadelemizin 51’inci ayındayız. Aradan geçen 51 ay boyunca bıkmadan, yorulmadan Suruç için adalet talebimizi yükselttik"

1 KASIM'DAKİ DURUŞMAYA ÇAĞRI YAPILDI

Yürüttükleri adalet mücadelesinde her davayı takip ettiklerini sözlerine ekleyen Aydın, 1 Kasım'da Urfa’nın Hilvan ilçesindeki cezaevi kampüsünde görülecek Suruç katliamının 12’nci duruşmasına fatılım çağrısı yaptı:

"1300 kilometre uzakta bir cezaevi kampüsünün içine hapsetmek istedikleri Suruç davasının her duruşmasına katılarak sorumluların yargılanmasını istedik. Suruç katliamı 12’nci duruşması 1 Kasım 2019 tarihinde yine Urfa’nın Hilvan ilçesinde bulunan cezaevi kampüsünde görülecek. Her şeyden önce duruşmaların bir cezaevi kampüsünde yapılıyor olması duruşmaya katılanlar için bir engele dönüştürülmüş durumda. Duruşmaya katılanlar güvenlik gerekçesiyle onlarca kez aranıyor kişisel eşyalarına duruşma sonuna kadar el konuluyor. Duruşma çıkışında davanın seyri ile ilgili basına açıklama yapılması engelleniyor. Bütün bu yaşananlar gösteriyor ki davanın herkese açık kamuoyunun yakından takip ettiği bir dava olmaktan çıkarılarak davanın sıradan bir dava olarak devam etmesi isteniyor. Biz Suruç aileleri olarak Suruç katliamı davasının önemsizleştirilmesine izin vermeyeceğiz."

'AHMET DAVUTOĞLU DİNLENSİN'

1 Kasım’dakiduruşmada, ilk olarak katliamın olduğu dönem başbakan olan Ahmet Davutoğlu’nun sarf ettiği sözlerinden dolayı dinlenmesi gerektiğini vurgulayan Fetih Aydın, "Bildiğiniz üzere Davutoğlu Suruç katliamının da yaşandığı tarih olan ‘7 Haziran-1 Kasım arasındaki yaşanan olaylarla ilgili söylediği defterleri açarsam birçok kişi insan içine çıkamaz’ demişti. Davutoğlu 7 Haziran 1 Kasım arasında neler yaşandığını kamuoyuna açıklamalı ve Suruç mahkemesinde dinlenmelidir" dedi.

'KATİLLER GEZİYOR'

Katliamı gerçekleştiren mekanizmaların açığa çıkarılması için bu güne kadar etkin bir soruşturma yürütülmediğini belirten Aydın, katillerin elini kolunu sallayarak gezerken Suruç katliamı için adalet isteyenler tutuklandığını söyledi. Açıklamanın ardından aileler 10 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eyleminin ardından Suruç katliamında yaşamının yitiren 33 kişinin ismi okundu. Eylem, “Suruç’un hesabı sorulacak”, “Suruç’u unutma unutturma” sloganlarıyla sona erdi. (M.A)