'Sur'u Toledo yapacağım diyenler, Sur’u yıktılar'

'Sur'u Toledo yapacağım diyenler, Sur’u yıktılar'

Sur Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan sokağın açılışı sırasında HDP Miletvekili Garo Paylan 'Sur’u onlar değil Sur’da yaşayanlar Toledo yapabilir' dedi.

Sur Belediyesi tarafından Abdaldede Mahallesi'nde restorasyonu tamamlanan Gürsel Sokağı’nın açılışı gerçekleştirildi. Açılışa, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Remziye Tosun, Garo Paylan, Sur Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve mahalle sakinleri katıldı.  

'400 BİN LİRALIK ÇALIŞMA 60 BİN LİRAYA YAPILDI'

Açılışta konuşan Sur Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, bina yüzeylerindeki sıvayı, boyayı, kaldırıp taş ve tuğla dokuyu ortaya çıkardıklarını kaydederek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tarifesine göre, 400 bin lira tutacak bu çalışmayı 60 bin liraya tamamladıklarını söyledi.“Yakmadan, yıkmadan, dozerlerle Sur’un kadim dokusunun üzerinden geçmeden de Sur tarihsel görünümüne kavuşturulabilir” diyen Buluttekin, bugün Sur’da 6 mahallenin hâlâ yasaklı durumda olduğuna dikkat çekti. Bu 6 mahalleden 3’nün tescilli yapılar dahil olmak üzere tamamen dümdüz edildiğini kaydeden Buluttekin, yerlerine inşa edilen yeni yapıların tam bir fecaat olduğunu söyledi. Sokağın yapısını bozmadan çalışmalarını yürüttüklerini belirten Buluttekin, bu çalışmayı Sur ilçesinin tamamında yapacaklarını belirtti.

'İKTİDARIN TARİHE SAYGISI YOK'

HDP Milletvekili Garo Paylan ise iktidarın inançlara, halkın iradesine, kimliklerine ve insana saygısının olmadığını söyleyerek, “Bütün bunlara saygısı olmayanların tarihimize, hafızamız ve kentimize saygısı yok” dedi. Şehirlerin yıkılıp yerle bir edildiğini dile getiren Paylan, “Binlerce yıllık taşlarımızı sokaklarımızı dozerlerle kamyonlara doldurup surdan götürdüler. Oysa her bir sokak her bir taş bizlerin hatırasıydı. Ermenilerin, Kürtlerin, Süryanilerin Yahudilerin, Êzidîlerin hepimizin ortak hafızasıydı” diye konuştu.

'SUR'U TOLEDO YAPACAĞIM DİYENLER, SUR'U YIKTILAR'

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Sur ilçesinin büyük oranda yıkıldığını hatırlatan Paylan, Sur’dan hala çok şeyin kaldığını vurguladı. “Hepimizin ortak hafızası burada” diyen Paylan, “Sur Belediyesi, yıkmadan yakmadan yerinde evlerimizin sokaklarımızın nasıl ihya edilebileceğini gösterdi. Sur'u Toledo yapacağım diyenler, Sur’u yıktılar. Sur’u onlar değil Sur’da yaşayanlar Toledo yapabilir. Bizler tarihimize sahip çıkarak onları koruyabiliriz” ifadesinde bulundu.