Suriye'ye emperyalist saldırı Taksim'de protesto edildi

Suriye'ye emperyalist saldırı Taksim'de protesto edildi

ABD, Fransa ve İngiltere tarafından Suriye’ye yapılan füze saldırısı Taksim’de protesto edildi.

İleri Haber

Suriye’ye yönelik olarak düzenlenen emperyalist saldırı İstanbul Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi girişindeki Fransız Konsolosluğu önünde yapılan basın açıklaması ile protesto edildi.

Emperyalist saldırıya direnen Suriye halkı ile dayanışmak için Türkiye Komünist Partisi (TKP); Halkevleri, Devrimci Hareket, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ve Emek Partisi (EMEP); Emekçi Hareket Partisi (EHP) ve demokratik kitle örgütleri tarafından çağrı yapılan basın açıklamasında, “Kahrolsun ABD emperyalizmi”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Emperyalistler yenilecek direnen halklar kazanacak” sloganları atıldı.

Açıklamada, yurttaşlara bir çağrı yapılarak, "AKP/Saray iktidarı daha kurulduğu günden itibaren emperyalizmin icazetiyle hareket eden, işbirlikçi bir iktidardır. 

Bir başka ülkede yapılan askeri harekatların bu ülkenin emekçileri için hiçbir yararı bulunmamaktadır. NATO üyeliği, ABD ile müttefiklik, cihatçılara destek, Afrin harekatı gibi sınır ötesi saldırganlıklar bölgemize ve ülkemize barış değil savaş getirmektedir. 

Tüm yurttaşlarımızı, bu kan siyasetini durdurmaya, barış ve kardeşlik coğrafyasını el birliğiyle yaratmaya davet ediyoruz" denildi.

Basın açıklamasının tamamı şöyle:

“ABD, Fransa ve İngiltere tarafından egemen bir devlet olarak Suriye’ye düzenlenen hava saldırısı, uluslararası hukuka aykırı, emperyalist bir saldırıdır.

Emperyalistler aynı Irak işgali döneminde olduğu gibi, herhangi bir somut kanıta dayanmaksızın, besledikleri cihatçı örgütlerin ve onların uzantılarının Doğu Guta’da kimyasal saldırı gerçekleştiğine ilişkin iddialarını gerekçe göstererek Suriye’nin başkentini bombalamıştır. Saldırı, Şam’ın davetiyle Suriye’de bulunan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün incelemelerini başlatacağı gün yapılmıştır. Emperyalist NATO, AB gibi kuruluşlar ile Suudi Arabistan, Almanya, İsrail ve Türkiye hükümetleri saldırıyı desteklemiştir. ABD basını saldırıda İncirlik Üssü’nün de kullanıldığını bildirmiştir.

Suriye’yi hedef alan saldırı, Ortadoğu’nun genelinde devam eden saldırganlık ve kirli hesaplardan bağımsız düşünülemez. Emperyalistler ve destekçileri, Filistin’in var olma hakkını elinden almaya, Suriye’yi fiilen parçalamaya, İran’a gözdağı vermeye, Yemen’i bölmeye çalışmaktadır. Zengin enerji kaynakları ve ticaret yolları bakımından stratejik öneme sahip Ortadoğu’da nüfuz alanlarını genişletme çabası yoğunlaşmaktadır. Suriye’de cumartesi sabaha karşı düzenlenen saldırı, bu ülke özelinde, savaşa son verecek siyasi çözümü baltalama planlarının bir parçasıdır. Emperyalistlerin ve destekçilerinin üzerinde anlaştıkları en temel çıkar budur. 

AKP/Saray iktidarı bu plan ve suçların merkezinde yer almaktadır. Daha önce Irak işgalinde ortak olmak isteyen iktidar, Suriye savaşının öznelerinden biri haline gelmiş, yıllar boyunca cihatçı örgütleri desteklemiş, yüz binlerin yaşamını yitirmesinin sorumlularından biri haline gelmiştir. Suriye hükümetinin karşı çıkmasına rağmen, Cerablus ve Afrin’de askeri harekatlar düzenleyen iktidar, komşumuzda cihatçı güçlerin hamiliğine soyunmaktadır. Batılı güçlerle sözde gerilim yaşayan AKP/Saray iktidarı, gerçekte ise, Ortadoğu’daki yayılmacı planların bir aktörü haline gelmek istemekte, Batı’yla yaptığı kirli göçmen pazarlıkları sayesinde elini güçlendirmeye çalışmaktadır. 

Bizler Türkiye’nin ilerici, demokratik, sosyalist, emekten yana güçleri olarak emperyalistlerin ve işbirlikçilerinin Ortadoğu’da gerçekleştirdikleri kanlı politikaları, işgal ve saldırıları lanetliyoruz. Suriye, Filistin, Yemen gibi ülkelerde devam eden saldırganca politikalara derhal bir son verilmelidir. Bölge genelinde sayısı artan, İncirlik dahil yabancı askeri üsler derhal kapatılmalı, işgalci ve saldırgan yabancı askeri güçler bölgeyi derhal terk etmelidir. Suriye’de yaşayan Araplar, Kürtler, Türkmenler ve diğer halklar kendi siyasi geleceklerine kendileri karar vermelidir. Suriye halkı, bağımsızca, özgürce, eşitçe, kardeşçe barış içinde bir arada yaşamanın yolunu kendisi bulacaktır. 

Türkiye’de yurttaşlarımıza sesleniyoruz!

AKP/Saray iktidarı daha kurulduğu günden itibaren emperyalizmin icazetiyle hareket eden, işbirlikçi bir iktidardır. 

Bir başka ülkede yapılan askeri harekatların bu ülkenin emekçileri için hiçbir yararı bulunmamaktadır. NATO üyeliği, ABD ile müttefiklik, cihatçılara destek, Afrin harekatı gibi sınır ötesi saldırganlıklar bölgemize ve ülkemize barış değil savaş getirmektedir. 

Tüm yurttaşlarımızı, bu kan siyasetini durdurmaya, barış ve kardeşlik coğrafyasını el birliğiyle yaratmaya davet ediyoruz. 

Kahrolsun emperyalizm!

Kahrolsun işbirlikçiler!

Yaşasın halkların kardeşliği!”