Suriyeli Ali El Hemdan’ı vuran polise ‘kasten öldürme’ suçundan ceza istendi

Suriyeli Ali El Hemdan’ı vuran polise ‘kasten öldürme’ suçundan ceza istendi

Tutuklu sanık Fatih Karaca’nın “Covid-19 vakalarının artması” gerekçesiyle cezaevinden SEGBİS ile katıldığı duruşmaya Ali El Hemdan’ın ailesi, ailenin avukatları, sanık avukatları; İHD, ÇHD ve Af Örgütü temsilcileri ile gazeteciler katıldı.

Poyraz Ahmet İnanç

Adana'da Suriyeli Ali El Hemdan’ı vuran polis Fatih Karaca’nın yargılandığı davada 6. duruşma görüldü. Savcı esas hakkında verdiği mütalaada, sanık Karaca’nın “kasten öldürme” suçundan ceza almasını istedi. Sanık hakkında esasa ilişkin savunmada bulunmak için süre verildi. Dava 21 Aralık’a ertelendi.

Adana'da 18 yaşındaki Suriyeli Ali El Hemdan, polis Fatih Karaca’nın silahından çıkan kurşunla katledilmişti. Cinayete ilişkin polis Fatih Karaca tutuklanırken, Adana 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde de dava açılmıştı.

Dava sürecinde sanık Karaca, “Sara hastasıyım” savunması yapmış, meslektaşları da Karaca’yı korur nitelikte beyanlar vermişti. Cinayetle ilgili İl Emniyet Müdürlüğü ve Valilik tarafından yapılan kamuoyu bilgilendirmeleri de dikkat çekmişti.

Sanık avukatlarının talebi üzerine Adana Ekrem Tok Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden sanığın kullandığı ilaçların sinir sisteminde ani kasılmalar tetiklemesi ve ani kasılmalar sonucu silahın ateş almasının mümkün olup olmadığına dair rapor istenmişti. Dosyaya ulaşan raporda, "Ceza ehliyeti vardır” tespiti yapıldı.

‘CİNAYET SANIĞINI KORUMAK İÇİN ORGANİZE OLDULAR’

Davanın bugün görülen 6. duruşması öncesi Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Adana Şubesi, adliye önünde bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı okuyan Avukat Tugay Bek, adli mercileri ve kamuoyunu yanıltıcı düzmece haberleri yapan ve bu yönde talimat veren kişilerin tespit edilerek cezalandırılması gerektiği vurgularken, “Sadece 2007-2020 arası 403 kişi polisin dur ihtarına uymadığı gerekçesi öldürülmüştür. Bu cinayetlerin tamamında polisler cezasız bırakılmıştır. Ali El Hemdan dosyası polislerin yargı karşında nasıl AK-landıklarını göstermektedir. Valilik, Emniyet, Kriminal Büro ve medya eliyle cinayet sanığı polis memurunu korunmak için ‘organize’ olmuşlardır” dedi.

YARGI VE KAMUOYUNU YANLIŞ BİLGİLENDİRENLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Baroların ve avukatların davaya müdahillik taleplerinin mahkeme tarafından reddedilerek, yargılamanın kamuoyu denetiminden kaçırılmak istendiğinin altını çizen Bek, “Her şeye rağmen bizler Ali El Hemdan davasının peşini bırakmayacağız. Çünkü cezasızlığın kendisi yeni cinayetlerin kapısını aralamaktadır” ifadelerini kullandı.

Bek, adli yargı ve kamuoyunu yanlış bilgilendirenler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ekledi.

SANIK POLİS DURUŞMAYA CEZAEVİNDEN KATILDI

Tutuklu sanık Fatih Karaca’nın “Covid-19 vakalarının artması” gerekçesiyle cezaevinden SEGBİS ile katıldığı duruşmaya Ali El Hemdan’ın ailesi, ailenin avukatları, sanık avukatları; İnsan Hakları Derneği (İHD), ÇHD ve Af Örgütü temsilcileri ile gazeteciler katıldı.

Duruşmada, İHD avukatları tarafından davaya en azından gözlemci olarak katılmak için talep edildi. Mahkeme, avukatların talebini yazılı olarak istedi. Avukatlar, yazılı talebi hazırlamak için duruşmadan bir süreliğine ayrıldı. ÇHD’li avukatlar da aynı talepte bulundu.

Mahkeme, İHD ve ÇHD’li avukatların taleplerini “CMK’da ‘gözlemci’ sıfatı olmadığı” gerekçesiyle reddederken, avukatların “seyirci” sıfatıyla salonda bulunabileceği belirtildi.

MAHKEMEDEN SAĞLIK RAPORUNA RET

Duruşmada, sanık avukatı müvekkilinin cezaevinde epilepsi nöbeti geçirip geçirmediğinin araştırılmasını talep etti. Ayrıca müvekkilinin epilepsi hastalığının teşhis edildiğini ve kullandığı ilaçların reçeteleri olduğu beyanında bulundu.

Ailenin avukatı Rıdvan Şahin ise “Cezaevine girdikten sonra epilepsi krizleri geçirmiş olabilir, öncesinde böyle bir durum var mı araştırılsın” dedi.

Mahkeme sanık avukatının talebini reddetti.

SAVCI ‘KASTEN ÖLDÜRME’ DEDİ

Esasa ilişkin mütalaasını veren savcı,  “Maktulün dur ihtarına uyarak yüzünü polise döndüğü, maktul ile sanık arasında 10 metre mesafe olduğunun tespit edildiği, sanık polisin mesleki tecrübesi göz önünde bulundurularak, vücudun başka yerlerine de hedef alabileceği, herhangi savunma veya kaçma durumu olmamasından, polisin uyarı ateşi açmak yerine maktulü hedef alarak ateş ettiği tespit edilmiştir” diyerek, TCK da cezayı azaltan veya ortadan kaldıran hallerin olmadığı gerekçesiyle sanık polis Fatih Karaca hakkında TCK 81/1 (kasten öldürme) suçu ile cezalandırılmasını istedi.

Aile avukatı ise sanık Fatih Karaca’nın yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle nitelikli hallerden de ceza almasını talep etti.

Sanık avukatı da esasa ilişkin savunma için süre isterken; Fatih Karaca’nın olay sonrası pişman olduğunu, olayın taksir ve kast ayrımının yapılmasını, sanığın cezaevinde geçirdiği süren göz önünde bulundurularak tahliyesini talep etti.

ESASA İLİŞKİN SAVUNMA İÇİN SÜRE

Mahkeme, sanık Fatih Karaca’nın tutukluluk halinin devamına, esasa ilişkin savunma için ise süre tanınması yönünde karar verdi. Dava 21 Aralık’a ertelendi.